Ungaria, prima ţară din UE dispusă să plătească gazul rusesc în ruble. Oficialul care îi face pe plac lui Vladimir Putin

Ungaria a decis să nu se alăture ţărilor europene care aplică sancţiuni Rusiei deoarece a anunţat că lucrează la o soluţie tehnică pentru a plăti gazul rusesc în ruble, aşa cum a cerut preşedintele rus Vladimir Putin.

Ungaria e la un pas de a deveni prima ţară din UE dispusă să plătească gazul rusesc în ruble. Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a anunţat că autorităţile de la Budapesta lucrează la detaliile tehnice pentru a plăti în ruble gazul livrat de Rusia. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă comune ministrul sârb de Externe, Nikola Selakovich, relatează agenţia Tass, care citează agenţia MTI.

Szijjarto susţine că Ungaria îşi va îndeplini „prima obligaţie de plată către Gazprom” la sfârşitul lunii mai, explicând că detaliile soluţiei tehnice sunt în curs de elaborare.

„Aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură şi va rămâne sigură”, a spus Szijjártó.

De asemenea, Ungaria va decide cu privire la chestiunea plăţii aprovizionării cu gaze ruseşti în contactele cu Moscova şi nu intenţionează să urmeze exemplul altor ţări sau să cedeze presiunilor din partea conducerii UE, conform Mediafax.

„Nu vedem de ce Comisia Europeană ar trebui pregătească un fel de răspuns comun din partea ţărilor importatoare de gaze ruseşti”, a adăugat oficialul ungar.

Germania, Franţa, Italia şi alte ţări puternice de pe continent susţin că vor achita gazele ruseşti doar în dolari sau în euro, aşa cum prevede contractul.

Pe 31 martie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care plătirea gazului rusesc se va face în ruble de către ţările neprietenoase, adică toate ţările membre UE, inclusiv Ungaria.