Vine sfârșitul lumii? Anunțul care zguduie planeta: Ne îndreptăm spre o catastrofă!

Lumea se îndreaptă spre un dezastru total din cauza încălzirii globale. La această concluzie au ajuns experții din cadrul ONU.

Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei a transmis de nenumărate ori cât este de important să se limiteze încălzirea globală. În următoarea perioadă, experții din cadrul ONU ar urma să publice o serie de scenarii pentru limitarea impactului devastator al acestui fenomen.

1. Dezastru total pentru planetă
În ziua deschiderii discuțiilor despre încălzirea globală cu cele 195 de state membre ale IPPC, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus lucruri îngrijorătoare. Conform acestuia, lumea se îndreaptă cu ochii închiși către o catastrofă climatică.

„Dacă vom continua la fel, putem spune adio obiectivului de 1,5 grade Celsius. Cel de 2 grade Celsius ar putea fi de asemenea de neatins”, a insistat el, referindu-se la obiectivele Acordului de la Paris.

Prin acordul de la Paris din 2015 țările se angajează să limiteze creșterea temperaturii medii globale semnificativ sub 2 două grade Celsius față de nivelurile preindustriale și să vizeze o țintă de plus 1,5°C.

2. Planeta s-a încălzit cu circa 1,1 grade Celsius
Din cauza dezvoltării bazate pe combustibili fosili, planeta s-a încălzit în medie cu circa 1,1 grade Celsius, comparativ cu epoca peindustrială. Acest fenomen a contribuit la sporirea caniculelor, a secetei, a furtunilor și inundațiilor tragice.

Namrata Chowdhary, din cadrul organizației nonguvernamentale 350.org, se întreabă un lucru:

„La câte noi catastrofe trebuie să mai fim martori, câte rapoarte ştiinţifice vor mai fi necesare pentru ca liderii politici să recunoască într-un final că energiile fosile sunt adevăraţii vinovaţi pentru suferinţa umană de pe întreaga planetă?”

3. Liderii mondiali trebuie să ia măsuri de urgență
Specialiștii spun că sunt absolut necesare schimbări majore în toate sectoarele economice. Pentru ca obiectivele Acordului de la Paris să fie respectate, aceste schimbări în sectoarele economice trebuie să aibă loc cât mai repede.

Secretarul executiv al Convenției-cadru a ONU, Patricia Espinosa, a făcut o declarație șocantă. Mai clar, dacă liderii mondiali, publici sau privați, nu vor progresa în ceea ce privește punerea în aplicare a unor planuri clare privind schimbările climatice în următorii doi ani, planurile pentru 2050 ar putea deveni irelevante.