Volodimir Zelenski a ținut un discurs în Parlamentul României. Principalele declarații

Președintele Ucrainei, Volodiir Zelenski, a ținut astăzi 5 aprilie un discurs în Parlamentul României. Acesta a vorbit în primul rând despre masacrul de la Bucha, dar și despre dezastrul pe care rușii îl lasă în urma lor pe tot teritoriul Ucrainei.

Zelenski susține că cel mai important pas care urmează este apărarea Moldivei
Președintele Ucrainei le-a arătat parlamentarilor imagini cu puternic impact emoțional din regiunea Bucha, unde rușii au făcut prăpăd și au torturat și ucis sute de civili. Liderul ucrainean a subliniat faptul că Ucraina ar putea să nu rămână singura țintă a rușilor. De aceea apărarea Moldovei este foarte importantă în acest moment.

“Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai un pas până în Moldova. Este fundamental să apărăm independenţa Moldovei, iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune. Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre.Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice. Închideți porturile pentru vapoarele rusești. Nu importați din Rusia.”

El a cerut și mai multe sancțiuni pentru Rusia și a cerut tuturor politicienilor să susțină Ucraina în acest moment de grea încercare. Totodată Zelenski a mulțumit tuturor românilor pentru ajutorul acordat ucrainienilor refugiați și a promis că în viitor comunitățile românești din Ucraina vor beneficia de protecție sporită.

“Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război. Potențialul nostru intern este mare, dar avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina.

Mulțumesc întregului popor român pentru ajutorul dat refugiaților. Sper că vom avea condiții în care Rusia să renunțe la război și acești oameni să se poată întoarce acasă.

Această experiență de susținere și respect reciproc între popoarele noastre este o bază de apropiere și mai mare. Când situația o va permite, vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecție a minorităților noastre naționale, comunității românești din Ucraina și a celei ucrainene din România.

Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană și sper ca în viitorul apropiat să mă adresez dvs. cu mulțumiri pentru întreaga susținere a României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Vă mulțumesc. Trăiască România, trăiască Ucraina!“, a mai adăugat președintele Volodimir Zelenski.