Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului României în a 40-a zi a războiului din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să aibă luni o intervenţie video în plenul Parlamentului României, aşa cum a procedat la începutul agresiunii ruse, în Parlamentele mai multor ţări.

Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului României. Calendarul acestei şedinţe comune va fi stabilit însă în cursul zilei.

Referitor la discursul lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, că într-o astfel de situaţie, calea diplomatică este cea normală, şi nu încercarea pe Facebook de a ne face imagine. Liderul social-democrat a precizat că la 12.30 va avea loc o şedinţă a Birourilor reunite ale Parlamentului, unde aşteaptă fie o solicitare pentru acest discurs din partea Ambasadei Ucrainei sau o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe.

”E un lucru foarte important, vorbim de un preşedinte al unui stat suveran, atacat de către Rusia, în acest moment, unde este un genocid, şi din acest moment, eu nu mai am nicio reţinere să spun că Putin este un criminal de război, cred că calea diplomatică, nu calea de Facebook, şi încercarea pe Facebook de a ne face imagine, calea diplomatică este cea normală”, a spus liderul PSD.

Preşedintele Senatului, Florin Cîțu, a fost cel care a anunţat că a comunicat cu președintele ucrainean. Liderul liberal a dat asigurări că va face demersurile necesare pentru a-l sprijini pe preşedintele ucrainean.

„Discuție importantă cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shymhal: Președintele Volodimir Zelensky va ține un discurs în fața Parlamentului României. Ca președintele al Senatului României, voi face tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple săptămâna viitoare. Așa cum am mai spus, Ucraina are tot sprijinul meu”, a scris Florin Cîțu, pe contul său de Twitter.

Un sondaj sociologic realizat în Ucraina la sfârșitul lunii martie arată că România a nimerit, în sfârșit, pe lista prietenilor ucrainenilor, conform Libertatea. Rezultatul acestui sondaj este un eveniment istoric pentru relațiile bilaterale – timp de decenii, România a fost considerată de o mare parte dintre ucraineni un dușman, un stat cu pretenții teritoriale, mulți fiind și astăzi reticenți față de politicile Bucureștiului. În momentul de față, doar 1% dintre cetățenii ucraineni consideră că Bucureștiul este dușmanul Ucrainei, pe când acum 10-15 ani, România era văzută altfel.

Schimbarea a început să se producă după 2014. România a susținut calea europeană a Ucrainei, a fost solidară cu statul ucrainean în timpul conflictului din Donbas și Crimeea, iar acum, în 2022, societatea românească a demonstrat o deschidere și o compasiune exemplare față de refugiații din Ucraina.

Volodimir Zelenski a intervenit duminică printr-o înregistrare video la cea de-a 64-a gală a premiilor Grammy, cu un mesaj înregistrat în care a cerut artiştilor prezenţi să nu tacă în faţa invaziei ruse, pentru că nu există nimic care să se opună mai mult războiului decât muzica, relatează EFE.

„Tăcea este moarte, spuneţi adevărul prin versurile voastre, pe reţele de socializare sau pe posturi de televiziune”, a subliniat Zelenski, conform Agerpres.

De pe ecranul sălii M GM Grand Garden Arena din Las Vegas unde se desfăşoară anul acesta în mod excepţional premiile Grammy anul acesta, Zelenski a avut oportunitatea de a-şi transmite mesajul, lucru care nu i-a posibil la ultima ediţia a premiilor Oscar, unde participanţii s-au limitat să păstreze un minut de tăcere pentru victimele războiului din Ucraina.

„Muzicienii noştri nu se îmbracă de gală, au fost nevoiţi să iasă să lupte pentru a apăra libertatea de a putea iubi, a trăi şi a face ca muzica să fie ascultată”, a adăgat preşedintele ucrainean.

Intervenţia sa a fost urmată de un recital al artistului John Legend, care a interpretat la pian balada „Free” (Libre), alături de Lyuba Yakimchuk, o poetă ucraineană din regiunea Donbas care a reuşit să fugă din ţară în urmă cu câteva zile.

Scena premiilor Grammy s-a luminat în albastru şi galben, culorile steagului ucrainean, în timp ce pe ecrane au fost proiectate imagini ale războiului.

Organizatorii premiilor Grammy au pus la dispoziţie, în colaborare cu organizaţia Global Citizen, un număr de contact pentru ca spectatorii să-i poată ajuta pe cei afectaţi de război.