România ocupă locul 26 în lume la producția de cartof și locul 6 în UE

Scumpirile din ultima vreme se resimt și la piață. Producătorii susțin că sunt obligați să crească prețurile din pricina cheltuielilor din ce în ce mai mari. Iată câți bani ar urma să scoată din buzunar românii pentru un kilogram de cartofi, cea mai vândută legumă pentru preț foarte mic.

Unul dintre producătorii doljeni de cartofi noi a ajuns să-și vândă kilogramul la prețul de 18-20 de lei, în regim en gros. Așadar, românii vor da cel puțin 25 de lei pentru un kilogram de cartofi noi la piață.

„După cum vedeți, am început cu 500 de kg din acest solar. Vor merge la București. Producția e bună. După cum se văd, sunt foarte buni. Au fost costuri foarte mari, anul acesta, duble. Chiar triple”, a declarat Gelu Firan, producător agricol, pentru Gândul.ro.

Chiar la finalul lunii februarie 2022, prețul la cartofi a crescut cu 25,67 față de 2021. Toate produsele alimentare sunt mult mai scumpe în această perioadă, și din cauza efectelor războiului din Ucraina.

România ocupă locul 26 în lume la producția de cartof și locul 6 în UE
În anul 2020, producția de cartofi în România a ajuns la 2,68 milioane de tone, clasând țara noastră pe locul 26 în lume, transmite publicația LantulAlimentar.ro

La nivelul Uniunii Europene (UE), România ocupă cu această cantitate de producție locul șase, potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La nivel mondial, China ocupă locul 1 pentru producția de cartof, cu peste 78 milioane de tone, urmată de India, cu 51 milioane de tone. Înainte de războiul dintre Ucraina și Rusia, cele două ocupau locuri fruntașe în clasament, Ucraina cu peste 20 milioane tone, iar Rusia, cu 19,6 milioane tone. Rămâne de văzut dacă restricțiile impuse asupra Rusiei vor afecta acest clasament în viitor.
La nivelul Uniunii Europene (UE), prima poziţie este ocupată de Germania, cu 11,55 milioane de tone, urmată de Franţa, cu 8,73 milioane de tone, Olanda, cu 7,09 milioane de tone, Polonia, cu 6,48 milioane de tone, dar și Belgia, cu 4,1 milioane de tone, conform aceleași surse.