Legea Pensiilor a fost modificata. In urma modificarilor efectuate, mai multi romani vor fi afectati, deoarece pensia va depinde de anii cotizati la stat. Afla ce pensie poti primi daca ai cotizat numai 10-15 ani.
Ce pensie primesti de la stat, daca ai cotizat doar 10-15 ani
Modificarile din Noua Lege a pensiilor vor face diferenta intre cei care au cotizat la stat intre 10 si 15 ani si cei care au cotizat peste 15 ani.
Astfel, cei care au cotizat mai putin de 15 ani vor primi o pensie minima, stabilita, intr-un procent de 40% din salariul minim brut pe tara garantat. Totodata, pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara garantat.
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.
Așadar, persoanele care au muncit între 10 şi 15 ani vor încasa o pensie minimă. Aceasta va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
La aceasta se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. Așadar, acum pensia românilor va depinde în mare măsură de numărul de ani în care au cotizat la stat.
Pensie pentru cei care au muncit mai puțin de 15 ani
Modificările din noua Lege a pensiilor vor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani. Astfel, cei care au cotizat mai puțin de 15 ani vor primi o pensie minimă, stabilită, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat. Totodată, pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat.
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.
În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.
Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.
În cazul persoanelor cu o vechime mai mică de 10 ani și grad de handicap, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară, așa cum prevede nouă Lege a Pensiilor.
Ce bani primesc cei cu pensie de urmaș
Se menține în continuare pensia de urmaș, dar apare ca o noutate de-acum înainte ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. Astfel, într-un cuplu de pensionari, în cazul decesului unuia dintre aceștia, soțul supraviețuitor va primi un ajutor financiar în plus. Acesta va fi în cuantum de 25% din pensia partenerului de viață decedat.
„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se mai menționeaza în actul normativ.
Așadar, vor avea pensie și cei care au muncit mai puțin de 15 ani, însă va fi raportată la salariul minim brut pe economie.