Calendar ortodox 2 aprilie 2022. Este sărbătorit Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni. Roagă-te lui

Calendar ortodox 2 aprilie 2022. Astăzi este despre Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni.

Este o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă Română care îl cinstește pe acest mare sfânt a cărui prăznuire se face în fiecare an la data de 2 aprilie.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de sâmbătă, 2 aprilie 2022
Iată ce trebuie să știi despre Sfântul Cuvios Tit care a trăit în timpul luptei împotriva sfintelor icoane. Se spune despre acest sfânt că s-a călugărit de tânăr și a dobândit două mari virtuți: smerenia și ascultarea. Conform Tradiției, în vremea prigoanelor împotriva sfinelor icoane și a-i celor care le cinsteau, Cuviosul Tit a fost ca un adevărat Stâlp al Ortodoxiei și al Bisericii lui Mântuitorului Iisus Hristos.

Pentru că și-a arătat nemăsurat dragostea, smerenia și curăția, Dumnezeu i-a dat darul facerii de minuni. Așa se face că Sfântul Cuvios Tit a săvârșit numeroase minuni atât în timpul vieții sale, cât și după trecerea la cele veșnice.

Acum că știi cine a fost acest mare sfânt, cum a apărat sfintele icoane și câte binecuvântări le-a adus celor care îi cereau ajutorul, aprinde o lumânare și citește rugăciunea închinată lui.

Rugăciune către Sfântul Tit

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Tit, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Tit. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri. Amin

Prima sărbătoare cu cruce neagră din luna aprilie 2022
Tot sâmbătă, 2 aprilie, Biserica Ortodoxă face pomenirea: Sfinților mucenici și frați Amfian și Edesie, a Sfântului Mucenic Policarp și a Sfântului Grigorie din Nicomidia.

Prima sărbătoare cu cruce neagră din luna aprilie este marcată în Calendarul Ortodox la data de 6 aprilie și îl prăznuiește pe Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului. În biserici preoții fac Denia Canonului Mare.

Pe data de 11 aprilie credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa și pe Sfântul Farmutie (sărbătoare cu cruce roșie).