Ministrul Educației a anunțat modificări majore care îi vizează pe elevii români începând cu anul școlar 2022-2023. Pe lângă schimbările ce vor fi făcute la structura anului școlar, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre intenția de renunțare la obligativitatea tezelor semestriale.
Elevii români nu vor mai da teze semestriale
Potrivit celor mai noi informații oferite public de către Ministrul Educației, oficialii din cadrul acestui minister intenționează să renunțe la obligativitatea tezelor semestriale, în contextul în care și structura anului școlar a suferit modificări.
Astfel, în loc de semestre și trimestre vor fi cinci module de învățare, iar în locul tezelor semestriale cu care erau obișnuiți elevii din clasele V-VIII va fi o evaluare standardizată la final de an școlar. Iată ce a declarat Ministrul Educației cu privire la eliminarea tezelor semestriale:
Având în vedere relevanța tezelor semestriale, având în vedere această structură a anului școlar care se bazează pe cele cinci module de învățare, alternate cu perioade de repaus, intenționăm să renunțăm la obligativitatea acestor teze semestriale. Sunt convins că fiecare profesor știe bine, uneori știe foarte bine, când să-și planifice aceste evaluări pe parcurs, de-a lungul anului școlar, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Când se vor încheia mediile, în lipsa tezelor semestriale
Chestionat de către jurnaliști cu privire la modul în care se vor încheia mediile elevilor în lipsa tezelor semestriale, Ministrul Educației a spus că există un plan în ceea ce privește componența mediilor, dar că aceasta va fi anunțat după ce va fi certificată de experții în educație.
Sigur vom avea medii la finele anului școlar. Mediile încheiate la final de semestru aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că nu au avut nici relevanță și nici nu au fost folosite, deci se va libertate profesorilor să-și organizeze evaluările pe parcurs în funcție de calendar, de ritmul de predare a materiei, a mai spus Ministrul Educației.
Precizăm faptul că și structura anului școlar va suferi modificări importante în sensul în care nu vor mai exista semestre și trimestre, în locul acestora fiind cinci module de învățare. De asemenea, elevii din România vor avea cinci vacanțe de-a lungul unui an școlar. Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai spus că evaluarea standardizată la final de an este o solicitare a elevilor pe care el o susține, motiv pentru care va fi implementată încă din anul școlar 2022-2023.