Calendar ortodox 1 aprilie 2022. Cine a fost Sfânta Cuvioasa Maria Egipteanca, rugăciunea zilei

Calendar ortodox 1 aprilie 2022. În prima zi din luna aprilie, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Cuvioasa Maria Egipteanca. Este o zi importantă pentru credincioșii ortodocși care se apropie de a cincea săptămână de post.

Sfânta zilei în Calendarul Ortodox al zilei de vineri, 1 aprilie
Potrivit Tradiției, Maria Egipteanca s-a născut în Egipt, iar la vârsta de 12 ani și-a părăsit părinții și a plecat în Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viață desfrânată. La vârsta de 29 de ani, Maria Egipteanca a părăsit Alexandria și a ajuns la Ierusalim, cu ajutorul unor tineri din Egipt si Libia, care călătoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Viața Mariei Egipteanca s-a schimbat în momentul în care a ajuns la Ierusalim și nu a putut să intre în Biserica Sfântului Mormânt. Pur și simplu simțea cum o putere nevăzută o oprește. A încercat de mai multe ori, dar nu a putut înainta mai departe de prag. Acela a fost momentul în care Maria Egipteanca a înțeles că modul ei de a trăi o face nevrednică de a intra în acest locaș.

De atunci, Maria Egipteanca s-a rugat neîncetat Fecioarei Maria să facă posibilă intrarea sa spre închinare în Biserica Mormântului Sfânt, cu promisiunea că își va schimba modul de a trăi.

La un moment dat, aceasta a reușit să se închine Sfintei Cruci și a luat decizia să-și trăiască restul vieții în pustia Iordanului unde a stat 47 de ani, în post și rugăciune.

Troparul Sfintei Maria Egipteanca – se citește la 1 aprilie
Credincioșii ortodocși care țin post, dar nu doar ei pot citi, în prima zi din luna aprilie, Troparul Sfintei Maria Egipteanca. Acesta conține cuvinte puternice, pline de sens și semnificație. Citește-le cu voce tare, dar nu înainte de a aprinde o lumânare sfințită.

Întru tine maica cu osardie s-a mantuit cel dupa chip; ca luand crucea ai urmat lui Hristos; si lucrand ai invatat sa nu se uite la trup, ca este trecator; ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii impreuna se bucura, cuvioasa Marie, duhul tau.

Tot în această zi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului, a Sfinților Mucenici Gherontie și Vasilid, precum și a Sfântului Ahaz.