Vladimir Putin pune presiune pe “țările neprietenoase”. Ce a cerut să se întâmple de la 1 aprilie

Vladimir Putin pune presiune pe țările pe care le consideră neprietenoase pentru că ajută Ucraina și au aplicat sancțiuni Rusiei de când aceasta a început războiul. Liderul de la Kremlin a anunțat că a semnat un decret prin care obligă țările care cumpără gaz rusesc să îl plătească în ruble.

Ce a solicitat Putin de la 1 aprilie 2022
Vladimir Putin anunță că toate contractele actuale de furnizare a gazelor naturale rusești vor fi oprite dacă cei care fac parte din țările neprietenoase cu Rusia nu se vor conforma noilor reguli impuse de el. Concret, liderul de la Kremlin vrea ca începând cu data de 1 aprilie 2022, plata gazului rusesc să se facă exclusiv în ruble, în caz contrar, contractele acestora vor fi reziliate.

Putin a susținut că nu are de ce să facă acte de caritate și că toți clienții străini vor trebui să deschidă un cont în ruble la bănci rusești și să facă plățile din aceste conturi, începând de mâine (n.r. 1 aprilie 2022).

Dacă plățile nu vor fi făcute în acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plată din partea clienților, cu toate consecințele de rigoare. Nimeni nu ne dă nouă nimic pe gratis și nici noi nu avem de gând să facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate, a declarat Vladimir Putin.

Președintele Rusiei a mai spus și că această schimbare are rolul de a întări suveranitatea Rusiei, țara care furnizează o treime din gazul folosit în Europa.

Statele membre UE refuză să plătească gazul în ruble
Până la anunțul lui Vladimir Putin, statele membre Uniunii Europene, unde Gazprom livrează 40% din gazele sale naturale, au anunţat că refuză să plătească gazele ruseşti în ruble. Liderul de la Kremlin cere ca cei care vor să cumpere gaze rusești să-și deschidă cont în ruble la o bancă rusească și să facă plata acolo.

În felul acesta, Putin încearcă să ocolească sancțiunile impuse de occident țării pe care o conduce. Toate sancțiunile au venit ca urmare a faptului că pe 24 februarie, Rusia a început o operațiune militară în Ucraina care continuă și la această dată.