Calendar ortodox 31 martie 2022. Este sărbătorit un mare sfânt al Ortodoxiei

Calendar ortodox 31 martie 2022. În ultima zi din luna martie, Biserica Ortodoxă cinstește un mare sfânt al Ortodoxiei. Este vorba despre Sfântul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei, care a participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.

Calendarul zilei de joi, 31 martie 2022
Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei. Iată e spune Tradiția creștină despre acest mare sfânt care și-a dedicat întreaga viață credinței în Mântuitorul Iisus Hristos.

Sfântul Mucenic Ipatie a participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. În timp ce se întorcea de la Constantinopol, acesta a fost prins și bătut de ereticii novatieni. O femeie din grupul ereticilor l-a lovit pe sfânt cu o piatră în cap, iar lovitura a fost atât de puternică încât acesta a trecut la cele veșnice.

Citește și: Rugăciunea zilei de joi. Tradiții și superstiții pentru această zi

Tradiția spune că femeia a înnebunit în clipa în care a văzut moartea Sfântului Mucenic Ipatie, iar mai apoi a fost dusă la mormântul sfântului unde a primit vindecarea. Fiind tămăduită, această femeie și-a petrecut tot restul vieții în lacrimi și rugăciune.

În ultima zi din luna martie 2022, în timpul Postului cel Mare, aprinde o lumânare și citește cu voce tare Troparul Sfântului Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei:

Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drep invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite mucenice Ipatie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de joi, 31 martie 2022
În ultima zi din luna martie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe următorii mari sfinți: Sfântul Cuvios Acachie Mărturisitorul, episcopul Melitinei, Sfântului Cuvios Vlasie, pe Sfinții mucenici care au mărturisit în Persia: Avdas episcopul, Veniamin diaconul, nouă mucenici împreună cu ei și alți mulți sfinți.

De asemenea, tot astăzi sunt cinstiți sfinții 38 de mucenici, Sfântul Cuvios Ștefan, făcătorul de minuni, Sfântul Inochentie din Alaska, mitropolitul Moscovei.