Cartofii românești noi au ajuns la prețuri record pe tarabele piețelor. Cu cât se vinde kilogramul

Scumpirile din anul 2022 au afectat mult și sectorul agricol. În ultima perioadă, producătorii se plâng de faptul că sunt sunt obligați să crească prețurile produselor din cauza cheltuielilor din ce în ce mai mari.

Costurile au fost duble pentru producători
Un producător de cartofi din comuna Călărași, județul Dolj a făcut același lucru, punând pe piața din România cartofi noi la prețul de 18-20 de lei kilogramul, în regim en angro. Acest lucru înseamnă că un cumpărător va plăti cel puțin 25 de lei pentru un kilogram de cartofi noi în această perioadă.

Vineri, 25 martie, a plecat din solariile unuia dintre cei 150 de producători din Călărași, județul Dolj, jumătate de tonă de cartofi noi. Fiind un spațiu protejat, producătorul a fost nevoit să crească prețul produsului din cauza cheltuielilor de încălzire, mult mai mari decât în anii trecuți.

„După cum vedeți, am început cu 500 de kg din acest solar. Vor merge la București. Producția e bună. După cum se văd, sunt foarte buni. Au fost costuri foarte mari, anul acesta, duble. Chiar triple”, a declarat Gelu Firan, producător agricol, pentru Gândul.ro.

Cartofii de câmp vor apărea pe piață mult mai târziu anul acesta
La finalul lunii februarie a anului curent, s-a adus la cunoștință faptul că prețul la cartofi a crescut cu 25,67 față de 2021. Toate produsele alimentare sunt mult mai scumpe anul acesta, din cauza efectelor conflictului dintre Ucraina și Rusia.

În România, cartoful este cea mai vândută legumă pentru că, în mod normal, are un preț foarte mic. În plus, cu ajutorul acestora se pot face multe feluri de mâncare.

Conform Institutului Național de Statistică, anul trecut, în luna mai, cartofii noi costau în medie 4,53 de lei kilogramul.

Specialiștii susțin că, anul acesta, cartofii cultivați pe câmp vor apărea după data de 15 iunie, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în luna martie. Prețurile de întreținere pentru producția din solarii sunt de două ori mai mari decât cele de pe câmp.