Război în Ucraina, ziua 35. Zelenski, după noua rundă de negocieri de pace Ucraina-Rusia: “Semnale pozitive, dar nu ne fac să uităm exploziile”

Rusia își continua invazia în Ucraina, în ziua 35 de război. Iar 10 milioane de ucraineni și-au părăsit casele, sub ploaia bombardamentelor. În timp ce alți mii de civili încearcă să scapă din infern, iată că vin “semnale pozitive” după ultimele discuții de la masa negocierilor dintre Rusia și Ucraina.

Rusia va reduce “radical” activitatea militară în jurul orașelor Kiev şi Cernigău – Cernihiv, din nordul Ucrainei. Anunțul a fost făcut chiar de adjunctul ministrului Apărării de la Moscova.

Război în Ucraina, ziua 35. Ce ar urma să se întâmple în Ucraina
„Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea şi privind statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o etapă practică. Pentru creşterea încrederii, s-a decis reducerea în mod radical a activităţilor militare în direcţia oraşelor Kiev şi Cernigău (Cernihiv)”, a declarat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Domin.

Totodată, șeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a anunţat, potrivit pentru cotidianul Le Figaro, că au avut loc „discuţii substanţiale” cu partea ucraineană.

Război în Ucraina, ziua 35. Zelenski, după noua rundă de negocieri de pace Ucraina-Rusia: “Semnale pozitive, dar nu ne fac să uităm exploziile”
Semnalele venind din discuţiile ruso-ucrainene de marti din Turcia sunt “pozitive”. Dar Ucraina nu “intenţionează să-şi relaxeze” eforturile militare, a declarat presedintele Volodimir Zelenski, notează AFP.

“Putem spune că semnalele pe care le auzim în cadrul negocierilor sunt pozitive, dar nu ne fac să uităm exploziile sau obuzele ruse”, a declarat acesta într-un mesaj video postat pe Telegram.

Dar “nu vedem niciun motiv să credem cuvintele rostite de diverşii reprezentanţi ai unui stat (Rusia) care continuă să lupte cu intenţia de a ne distruge”, a completat imediat Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 35. Zelenski: “Situaţia nu a devenit mai uşoară”
“Situaţia nu a devenit mai uşoară, amploarea provocărilor nu s-a diminuat. Armata rusă are încă un potenţial important pentru a continua atacurile împotriva statului nostru”, a adăugat liderul de la Kiev.

“Nu este de aşteptat ca negocierile (între Kiev şi Moscova) să conducă la ridicarea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse. Această problemă poate fi luată în considerare doar odată ce războiul s-a terminat şi ne-am recuperat ceea ce este al nostru”, a avertizat preşedintele ucrainean.

Iar după cele trei ore de discuţii la Istanbul, și şeful delegaţiei ruse şi reprezentant al Kremlinului, Vladimir Medinski, a raportat “discuţii substanţiale”. Totodată, a asigurat că propunerile “clare” ale Kievului pentru un acord vor fi “studiate în scurt timp şi prezentate preşedintelui” Vladimir Putin.

Zelenski, despre momentul când a izbucnit războiul în Ucraina: “Era ora 04:50 dimineața. Eram cu soția și copiii mei”
Volodimir Zelenski a vorbit despre momentul când a fost anunțat că a început războiul în Ucraina. Liderul de la Kiev a mărturisit că se afla acasă în acea noapte, cu soția și copiii săi, iar vestea a venit spre dimineață.

Volodimir Zelenski se afla acasă cu familia când a izbucnit războiul. Șeful statului ucrainean a descris primele momente când și-a dat seama că Rusia invadează Ucraina și ce a simțit când s-a văzut în fața atacului. Liderul ucrainean a spus că și-a dat seama că armata rusă ar putea ataca oricând, însă nu a înțeles amploarea acestui atac.

„Eram în Kiev, în casă, la reședință. Eram acasă în acel moment. Era ora 04:50 dimineața. Eram cu soția și copiii mei. M-au trezit. Mi-au spus că au fost explozii puternice. După câteva minute, am primit semnalul că un atac cu rachetă era în curs. Am înțeles că rușii pot ataca, dar nu am înțeles amploarea. Nimeni dintre noi nu era pregătit pentru război înainte de a începe.”, a declarat Zelenski.