Luna aprilie este plină de surprize, care mai de care mai interesante. Se pare că aduce vești bune pentru pensionari, care în doar câteva zile vor avea parte de beneficii importante fără niciun ban.
Decizia a fost aprobată de Guvernul României și intră în vigoare de la 1 aprilie.
Servicii medicale gratuite pentru pensionari
Guvernul României a aprobat o serie de modificări la contractul-cadru, care presupune acordarea populației de asistență medicală, medicamente și dispozitive medicale gratuite. În curând, acestea vor fi extinse și vor sta la dispoziția asiguratului. Astfel, de la 1 aprilie, multe aspecte importante se schimbă pentru pensionari.
Conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), de la data de 1 aprilie, serviciile medicale acordate de medicii de familie se extind. Astfel, pacienții pot solicita diagnosticare sau administrarea unui tratament atât la domiciliu, cât și la locul solicitării. Mai exact, medicii de familie pot efectua orice tratament injectabil ori perfuzabil de care au nevoie pacienţii la domiciliu și în afara programului, așa cum a stabilit legea.
Reprezentanții CNAS anunță că programul de activitate zilnic al bazelor de tratament a fost modificat astfel încât să asigure accesul asiguraţilor pe o durată de minimum 35 de ore pe săptămână şi minimum 5 zile pe săptămână. În plus, bazele de tratament își vor schimba și ele programul, astfel încât fiecare medic de paraclinică să aibă la dispoziție 17,5 ore pe săptămână pentru derularea activităților.
„Actul normativ va asigura armonizarea, în mod nediscriminatoriu, a modalităţilor de plată pentru toate specialităţile clinice pentru care se decontează servicii realizate de medicii cu specialităţi clinice, deci şi a medicilor de familie, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Aceste reglementări permit utilizarea în totalitate, pe parcursul unui an, a fondurilor alocate asistenţei medicale primare prin legile bugetare anuale, cu destinaţia pentru care au fost alocate pentru serviciile efectiv realizate de către medicii de familie. De asemenea, se va asigura optimizarea accesului asiguraţilor la serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate şi utilizarea eficientă a fondului alocat cu această destinaţie, sumele neconsumate până în luna decembrie a anului curent urmând a fi utilizate pentru plata serviciilor medicale realizate de medicii de specialitate din ambulatoriu care depăşesc limitele stabilite conform programului de lucru, în mod proporţional cu numărul de puncte realizat de fiecare medic, până la consumarea acestor sume”, a declarat conf. dr. Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.