UPDATE/ Rusia anunță că va reduce drastic atacul asupra Ucrainei. Se fac pași mari spre pace

UPDATE/ Vești importante în urma negocierilor de marți, 29 martie, între delegația rusă și cea ucrainiană. Rusia a anunțat că-și va reduce drastic operațiunile militare în Kiev și Cernihiv, cu scopul de a crește încrederea în negocierile viitoare, în timp ce Ucraina a propus să își asume statut de neutralitate în schimbul garanțiilor de securitate.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin a declarat că decizia reducerii operațiunilor militare în Ucraina a fost luată pentru a „crește încrederea reciprocă pentru negocierile viitoare, pentru a conveni și a semna un acord de pace cu Ucraina”.

Știrea inițială. Războiul continuă cu bombardamente și atacuri cu rachete. A trecut deja mai bine de o lună de la izbucnirea invaziei și situația este din ce în ce mai dificilă. Cu toate acestea, oficialii sunt optimiști și astăzi s-au adunat pentru alte negocieri, unde vor aborda cele mai importante subiecte și vor prezenta așteptările ambelor tabere.

Delegațiile au ajuns la Istanbul
O delegație ucraineană a sosit la Istanbul, Turcia, unde vor avea loc noi negocieri de paci cu omologii ruși. Grupul ucrainean este condus de către ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, dar și de Mihail Podolyak, șeful biroului președintelui, care au stabilit deja temele de discuție.

Discuțiile din această vor fi găzduite de președintele turc Recep Tayyip Erdogan și încep în jurul orei 10:00. Principalul subiect de discuție și intenție ale rușilor ar fi încetarea focurilor, dar ucrainenii sunt sceptici în această privință, pentru că opozanții nu obișnuiesc să se țină de cuvânt.

În principiu, Rusia cere Ucrainei să renunțe la orice intenție de aderare la NATO, iar Zelenski ar fi dispus să facă sacrificii în acest sens și să renunțe la această idee. De altfel, se va discuta și despre soarta regiunilor controlate de separatiști din estul Ucrainei, care sunt tot mai multe în ultimele zile, precum și statutul Crimeei, care a fost anexată oficial de Rusia în 2014 și pe care Rusia vrea să o câștige pe deplin.

Zelenski, mesaj dur pentru puterile mondiale
Încă de la începutul războiului, au fost state care l-au susținut pe Zelenski și state care au bătut în retragere. Acestea l-au dezamăgit cel mai tare pe liderul ucrainean, iar acesta are acum un mesaj pentru ele. Astfel, le-a transmis să înăsprească și mai tare măsurile împotriva Rusiei, pentru a o pune odată la punct.

În plus, președintele susține că „sancțiunile preventive puternice”, dacă ar fi fost adoptate de puterile mondiale mai devreme, ar fi putut preveni chiar invazia. Zelenski are în plan să discute cu parlamentarii celor mai puternice state și să solicite ajutor armat.

„Un război pe scară largă a început. Ucrainenii nu ar trebui să moară doar pentru că cineva nu poate găsi suficient curaj pentru a preda armele necesare. Frica te face mereu complice”, a spus președintele.