Planul de răzbunare al lui Vladimir Putin. România este direct vizată

Moscova a publicat la începutul lui martie o listă de ţări ”inamicale”, pe care se află Statele Unite, dar şi statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Vladimir Putin începe să răspundă cu aceeaşi monedă statelor occidentale.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov anunţă luni că se află în pregătire un decret în vederea unei limitări a accesului pe teritoriul rus al cetăţenilor unor ţări care comit acte ”inamicale”, în toiul unui val de sancţiuni impuse Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, relatează AFP.

”Un proiect de decret prezidenţial este în pregătire în vederea introducerii unor măsuri de represalii cu privire la vize, în legătură cu acţiuni inamicale ale mai multor guverne străine”, anunţă Serghei Lavrov într-o reuniune a Partidului Rusia Unită.

Acest proiect prevede ”o întreagă serie de restricţii” privind intrarea în Rusia, anunţă Lavrov. Şeful diplomaţiei ruse nu precizează însă care sunt ţările sancţionate de către Vladimir Putin. Moscova a publicat la începutul lui martie o listă de ţări ”inamicale”, pe care se află Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene (UE), Regatul Unit, Canada, Japonia, Elveţia, Taiwanul, Coreea de Sud, Norvegia şi Australia.

Lavrov nu a precizat luni dacă acest decret urmează să se aplice ţărilor înscrise pe această listă.

Liz Truss avertizează, în Parlamentul britanic, împotriva unor negocieri care să conducă la ”vinderea” Ucrainei şi cere un mecanism de reimpunere a sancţiunilor în cazul unei noi ”agresiuni” ruse

Londra avertizează luni împotriva unor negocieri cu Rusia care să conducă la ”vindere” a Ucranei şi consideră că orice acord care pune capăt invaziei ruse este necesar să prevadă un mecanism de reimpunere a sancţiunilor vizând Rusia, în cazul unei noi ”agresiuni”, relatează AFP.

Ministrul britanic de Externe îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de ”bombardarea nevinovaţilor”, în pofida faptulu că au loc negocieri.

Liz Truss consideră că este necesar ”să se facă mai mult” pentru a-l opri pe Putin. Ea îndeamnă de asemenea să se acorde atenţie ”pe termen lung”.

”Trebuie să ne asigurăm că viitoarele negocieri nu conduc la vinderea Ucrainei şi la repetarea unor greşeli din trecut”, subliniază ea.

corduri precedente nu au adus Ucrainei ”o securitate durabilă”, insistă şefa diplomaţiei britanice.