Reîncep negocierile de pace Ucraina-Rusia, la Istanbul

Astazi are loc la Istanbul o nouă rundă de negocieri, față în față, între delegațiile rusă și ucraineană. Iar Ucraina este gata să discute un compromis în privința Donbasului, şi să adopte un statut de neutralitate, în cadrul unui acord de pace.

Anunțul a fost făcut de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care condiționează totul de organizarea unui referendum. Deocamdată, este așteptată o nouă rundă de negocieri, față în față, între delegațiile rusă și ucraineană, marți, la Istanbul. Inițial ar fi trebuit să înceapă luni.

Președintele Volodimir Zelenski: “Suntem gata să discutăm despre garanții de securitate și neutralitate, despre statututul Ucrainei fără arme nucleare. Acesta este cel mai important punct. Trebuie să ajungem la un acord cu președintele Federației ruse, și pentru a ajunge la un acord, (Putin – n.red.) trebuie să se întâlnească cu mine. Așa cum am mai spus, în orice loc din lume, exceptând locuri unde nu ar avea rost să ne întâlnim, în Belarus, Rusia, Ucraina”.

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei: „Întâlnirea este necesară de îndată ce avem claritate cu privire la rezultatul tuturor problemelor cheie. Am atras atenția asupra acestor probleme în ultimii ani, dar Occidentul nu ne-a ascultat. Acum ne-a auzit.”

O întâlnire între cei doi lideri ar fi în acest moment contraproductivă, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. O întrevedere Putin-Zelenski ar trebui să aibă loc doar atunci când cele două părți își vor apropia pozițiile în privința chestiunilor de principiu, a explicat Lavrov.

Dar Ucraina este gata pentru un compromis în privința Donbasului, partea de est a Ucrainei, aflată sub controlul forțelor ruse, mai spune Zelenski.

Președintele Volodimir Zelenski: “Înțeleg că este imposibil să faci Rusia să renunțe complet la teritoriu. Asta ar duce la al treilea război mondial – înțeleg complet, sunt conștient de asta. De aceea spun: da, acesta este într-adevăr un compromis la care trebuie să ajungem. Să revenim la punctul de unde a început totul și să încercăm să rezolvăm chestiunea Donbasului”.

Putin ar fi realizat că nu poate ocupa întreagă țară – a spus, la rândul lui, șeful serviciilor de informații militare de la Kiev. Dar ar putea încerca să rupă Ucraina în două, după scenariul Coreea de Nord și cea de Sud.

Președintele Volodimir Zelenski: “Nici măcar nu ne vom așeza la masă dacă ar trebui să vorbim despre o așa-zisă denazificare, demilitarizare. Acestea sunt lucruri absolut de neînțeles pentru mine”.

Președintele Volodimir Zelenski a făcut aceste comentarii într-un interviu cu jurnaliști independenți din Rusia, de la un site de știri și un canal TV, ambele blocate de guvernul de la Moscova, precum și cu jurnaliști de la cotidianul financiar rusesc, Kommersant. Instituția care se ocupă cu monitorizarea mass-media a cerut presei ruse să nu publice interviul cu președintele ucrainean și anchetează circumstanțele în care a fost organizat. sursa stirileprotv.ro