Calendar ortodox 24 martie 2022. Tradiții în ajun de Buna Vestire

Sărbătoare mare la data de 24 martie 2022,conform calendarului ortodox. Este o zi importantă pentru toți credincioșii, în care este sărbătorit un sfânt important. În plus, este ajun de Buna Vestire, cu ocazia căruia se ține cont de o mulțime de tradiții și obiceiuri.

Sfântul zilei de 24 martie
Este sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși. La data de 24 martie este sărbătorit Sfântul Cuvios Zaharia, fiul sfântului Carion Egipteanul (pomenit în calendarul ortodox la 5 decembrie) care și-a lăsat femeia și copiii, făcându-se monah. L-a luat pe Zaharia cu el și l-a învățat tainele religioase, l-a făcut un mare iubitor de Dumnezeu.

Acesta a fost dus la Schit, unde a demonstrat că știe cum să facă voia lui Dumnezeu. Deşi Zaharia era mai tânăr decât cei mai mulţi fraţi de la Schit, el era plin de darurile Duhului Sfânt și devenise un exemplu pentru toți.

De asemenea, pomenirea Sfântului Zaharia se mai săvârșește și împreună cu părintele său, sfântul cuvios Carion, în ziua de 5 decembrie. A fost considerat un mare făcător de minuni și mulți mergeau la el pentru ajutor.

Tradiții în ajun de Buna Vestire
Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători din an, care marchează momentul în care Sfântul Gavriil a anunțat-o pe Fecioara Maria că îl va naște pe Iisus. Este sărbătorită în fiecare an în timpul Postului Mare și, cu această ocazie, este dezlegare la peste.

În ajunul sărbătorii se pregătesc mâncăruri din peste, care apoi sunt duse la biserică și sfințite. Gospodinele merg la cimitir si aprind lumânări pentru morții familiei si împart pachete cu produse de post. Mai apoi, preparatele sfințite se dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.

În seara de 24 martie se fac focuri purificatoare. Acestea au scopul de a izgoni spiritele rele, de a apăra localitatea și casa de tot ce este rău. În unele zone, copiii și bărbați sar peste focuri și se spune că așa sar și peste probleme.