Putin, lovitură grea pentru „țările neprietenoase cu Rusia”. Liderul le cere să plătească gazul importat în ruble rusești

De când a început războiul, multe state au luat măsuri dure împotriva Rusiei, cea care a invadat Ucraina. Din acest motiv, liderul rus a decis să le plătească acestora cu aceeași monedă și a pus o condiție care va afecta pe toată lumea: gazele naturale vor trebui plătite doar în ruble rusești.

Putin, condiție obligatorie pentru unele state
Războiul continuă în Ucraina și situația este din ce în ce mai dificilă. Trupele rusești nu au de gând să se retragă prea curând de pe teritoriul vecin și lucrurile se agravează pe zi ce trece. De când a invadat Ucraina, majoritatea statelor au luat măsuri grave împotriva țării lui Putin, care deja începe să simtă efectele crizei.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat, miercuri, că va începe și el să se răzbune. Astfel, a spus că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către țările europene. Autoritățile de la Moscova au la dispoziție să pregătească noul sistem de plată în ruble.

“Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise”, a declarat Putin.

Preşedintele rus a asigurat însă statele europene că Rusia le va furniza în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite și nu au niciun motiv de îngrijorare, dar va schimba moneda de plată. Având în vedere că multe bănci au fost închise, multe state și-au suspendat colaborările cu Rusia, președintele a decis că trebuie să se concentreze mai mult pe valorificarea monedei sale.

”Este clar că să primim euro, dolari şi alte valute în schimbul mărfurilor noastre nu mai are pentru noi niciun sens”, a explicat Putin.

În prezent, Rusia nu mai are acces la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur. Moscova susține că această mișcare este un furt și vrea să își facă dreptate.