Presedintele Klaus Iohannis a spus in declaratia comuna de presa sustinuta alaturi de omologul polonez, Andrzej Duda ca este necesara o prezenta militara NATO sporita in Romania si in regiunea Marii Negre, dupa ce Rusia a invadat Ucraina.
„Romania si Polonia sunt state cu pozitii geostrategice foarte relevante pe Flancul Estic al NATO. Impreuna, reprezentam o forta care conteaza – in regiune si in Alianta Nord-Atlantica. Suntem initiatorii unor formate regionale importante, precum Bucuresti 9, format esential pentru coordonarea transatlantica si pentru coagularea pozitiei Aliate pe temele majore legate de securitatea euroatlantica.
Am convenit cu Presedintele Duda ca Romania si Polonia sa-si intensifice cooperarea deosebit de substantiala pe linie de securitate. I-am multumit Presedintelui Duda pentru contributia Poloniei la structurile NATO de pe teritoriul Romaniei, inclusiv cu militari polonezi pe teren, prezenti inca din 2017, si l-am asigurat ca Romania va continua contributia sa la Grupul de Lupta NATO si la celelalte structuri aliate aflate pe teritoriul polonez”, a declarat Klaus Iohannis.
„Este necesara o prezenta militara sporita aliata in tara noastra si in regiunea Marii Negre, ca raspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei. Un exemplu clar si necesar in acest sens il reprezinta crearea cat mai rapida a unui Grup de Lupta NATO in Romania. Trebuie sa luam masuri imediate, cu efecte pe termen lung si voi sustine acest lucru si la Summitul NATO care va avea loc acum, joi, la Bruxelles.
Dorim, impreuna cu Polonia, reafirmarea clara a sarcinii prioritare fundamentale a NATO – apararea colectiva. Vizita Presedintelui Biden in Europa si participarea sa la Summitul aliat de peste doua zile transmite, o data in plus, un mesaj puternic al unitatii si solidaritatii aliate, dar si al sustinerii Statelor Unite ale Americii pentru securitatea noastra. Impreuna cu Presedintele Duda am abordat si prioritatile noastre comune in relatia transatlantica, in special in actualul context”,a mai spus seful statului roman.
Iohannis a anuntat ca a decis , impreuna cu presedintele Duda, organizarea la Bucuresti a unui Summit al Formatului B9 la Cotroceni.
„Ne vom reuni astfel cu doua saptamani inainte de Summitul aliat pentru a ne coordona pozitiile in ceea ce priveste consolidarea substantiala a Flancului Estic. Am discutat si despre criza umanitara profunda generata de agresiunea Federatiei Ruse, care trebuie sa inceteze imediat. Romania continua sa desfasoare actiuni complexe in sprijinul refugiatilor din Ucraina. In acest sens, am avut un schimb de opinii si de bune practici cu Presedintele Poloniei in ceea ce priveste masurile implementate de fiecare stat pentru gestionarea valului de refugiati.
Am evidentiat si operationalizarea centrului logistic de la Suceava, care asigura preluarea asistentei pentru Ucraina, dar si pentru Republica Moldova. De asemenea, am discutat despre rolul si responsabilitatile pe care Romania si Polonia le au in regiune. In acest context, am reconfirmat sustinerea ferma si deplina a Romaniei pentru Republica Moldova, precum si pentru suveranitatea si integritatea sa teritoriala. Impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova este unul major, iar Republica Moldova are nevoie de sprijin solid si coordonat, financiar si logistic, din partea Uniunii Europene si a statelor membre, care sa acopere inclusiv securitatea sa energetica”, a declarat presedintele Romaniei, citat de Mediafax.
Romania si Polonia sprijina ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei si a Georgiei in Uniunea Europeana.
„In plan bilateral, ne propunem ca legaturile noastre stranse pe linie de securitate sa fie dublate de o cooperare economica robusta si fructuoasa. Sunt convins ca vom reusi sa crestem volumul schimburilor comerciale si al investitiilor reciproce, inclusiv in domenii de cooperare strategica.
Am discutat si despre proiectele strategice de interconectare regionala de interes atat pentru Romania, cat si pentru Polonia. Ma refer aici la proiectele Rail2Sea si ViaCarpathia, deosebit de importante din punct de vedere economic si pentru mobilitatea militara pe Flancul Estic. Romania si Polonia vor continua sa coopereze indeaproape pentru identificarea de modalitati concrete pentru realizarea acestor proiecte.
In final, doresc sa reafirm convingerea ca Romania si Polonia, unite de un parteneriat si o prietenie trainice, vor continua actiunea lor hotarata pentru a face ca libertatea, dreptul popoarelor de a-si decide singure soarta, pacea si securitatea sa ramana reperele prezentului nostru”, a mai spus Iohannis.