Rusia duce lupta mai aproape de granițele NATO. Drone găsite în România și Croația! “Trebuie să fim extrem de vigilenți”

Se împlinesc curând patru săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina, iar atacul se dă pe toate fronturile. Inevitabil, țările aflate la granița cu Ucraina și-au pus problema că războiul va escalada și sunt șanse să se extindă. Îngrijorarea că acest conflict ar putea ajunge și în țările membre NATO s-a amplificat ca urmare a faptului că au fost găsite drone rusești pe teritoriul unor state.

Drone rusești în România și Croația. Cum reacționează NATO
Potrivit CNN, astfel de incidente forțează alianța dacă și cum să răspundă Rusiei. În cursul săptămânii trecute, o dronă care transporta o bombă a zburat dincolo de granița de vest a Ucrainei și s-a prăbușit în Croația, care este țară membră NATO. Oficialii croați nu au anunțat încă dacă aparatul aparține rușilor sau ucrainienilor.

Tot o dronă, dar fără bombă, a ajuns în spațiul aerian al României, fiind descoperită pe un câmp, de către un bărbat care ara cu tractorul.

Cu toate că aceste incidente stârnesc îngrijorare, oficialii americani din domeniul apărării sunt de părere că dronele ajung pe teritoriul NATO, neintenționat și că nu se impune o reacție a NATO.

CNN notează că de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, armata americană a stabilit o linie de dezescaladare cu Rusia pentru a reduce riscul unor calcule greșite și pentru a se asigura că cele două armate care operează în apropiere nu se ciocnesc din neatenție.

Aceeași sursă precizează că SUA au testat linia o dată sau de două ori pe zi, dar până acum nu a fost nevoie de ea. Secretarul general al NATO a declarat că alianța își intensifică vigilența, prezența și modul în care monitorizează spațiul aerian.

Trebuie să fim extrem de vigilenți, trebuie să reacționăm atunci când este nevoie și trebuie să ne asigurăm că avem o linie de comunicații și cu rușii pentru a preveni ca un incident să creeze situații periculoase, a declarat Stoltenberg.

Rusia duce războiul mai aproape de granițele NATO
Cu cât conflictul escaladează, Rusia duce lupta mai aproape de granițele NATO. Armata lui Vladimir Putina lansat rachete ghidate în apropiere de Liov, în vestul Ucrainei, vizând o unitate de antrenament militar situată la doar 15 kilometri de granița cu Polonia.

Edilul local a transmis că a fost bombardată o clădire de lângă aeroport, că nu sunt victime și că acea clădire a fost identificată ca un hangar pentru întreținerea avioanelor.

În a 23-a zi de război, un alt primar a fost capturat de forțele ruse. Este vorba despre Viktor Tereshchenko, primarul din Velykoburlutska, localitate din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.