Vladimir Putin a vizitat Romania in 2008! Ce a facut atunci liderul rus la Bucuresti! Declaratiile de care a uitat

Vladimir Putin a vizitat Romania in urma cu 12 ani, in anul 2008. Atunci, Bucurestiul devenea una dintre cele mai securizate capitale europene din cauza summitului NATO. Presedintele Rusiei s-a intalnit cu Traian Basescu, dar si cu restul liderilor NATO.

Vladimir Putin a aterizat la Bucuresti pe data de 3 aprilie 2008, devenind primul lider rus care calca pe pamant romanesc dupa 1990. In Romania s-a organizat atunci summitul NATO, iar Putin a avut o conversatie cu presedintele SUA, George W Bush, despre viitoarele intalniri bilaterale de la Soci din 5 – 6 aprilie.

Traian Basescu a avut o intalnire atunci cu Vladimir Putin, cei doi convenind sa organizeze o intalnire bilaterala separata. Potrivit agentiilor de presa rusesti, Traian Basescu a avut si o intalnire privata cu liderul de la Kremlin, iar presedintele Romaniei i-a multumit lui Putin pentru acceptul vizitei la Bucuresti.

La Summitul de la Bucuresti s-a decis daca sa se acorde Georgiei si Ucrainei un plan de actiune pentru aderarea la NATO. Desi venisera cu optimism la intalnire, Ucraina si Georgia nu si-au obtinut statulul MAP. Cele doua state ramaneau cu o promisiune deschisa pe termen nelimitat.

Presedintele Rusiei s-a plans in 2008 ca NATO nu lua in considerare preocuparile legitime ale Rusiei in materie de securitate. Subiectul principal a fost sistemul de aparare antiracheta planificat pentru Europa, care urma sa fie amplasat in Republica Ceha si Polonia. Vladimir Putin a fost combativ si grijuliu in cadrul intalnirilor, criticand promisiunea NATO de a face in cele din urma Ucraina si Georgia membre.

„NATO nu-și poate garanta securitatea în detrimentul securității altor țări. Au mers până la demonizarea totală a Rusiei și nu pot scăpa de acest lucru nici acum”, spunea Putin în 2008.

Vladimir Putin nega vehement atunci ca Rusia avea ambitii imperiale, dar timpul se pare ca l-a facut sa se razgandeasca. Presedintele Rusiei declara ca doreste cooperarea cu NATO in probleme comune de securitate si lupta contra terorismului. Atunci, Putin a fost de acord cu George W. Bush ca razboiul rece s-a incheiat. Se pare ca intre timp interesele Rusiei s-au schimbat, avand in vedere razboiul demarat de Kremlin in Ucraina.