Calendar ortodox 17 martie 2022. Rugăciunea zilei, care aduce alinare tuturor ce o rostesc

Calendar ortodox 17 martie 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește în această zi pe Sfântul Alexie. Aflați aici cine a fost acest mare sfânt și care este rugăciunea ce se citește astăzi, în sfântul post al Paștelui. Toți credincioșii trebuie să cunoască aceste informații.

Calendarul zilei de joi, 17 martie 2022
În a 17-a zi din Postul Paștelui, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Alexie. Tradiția spune că acest sfânt a fost singurul copil al dregătorului Eufimian. Cu cât înainta în viață, cu atât creștea în sufletul lui și dorința nemuririi și a vieții veșnice. Toate bunătățile pământești i se păreau acestui sfânt lucruri neînsemnate.

Pentru că a fost forțat să se căsătorească, Sfântul Alexie a fugit de acasă chiar în seara nunții. El a trăit vreme de 18 ani la biserica din Edesa, hrănindu-se din mila celor care veneau acolo să se roage. Potrivit cărților bisericești, când Sfântul Alexie a simțit că i se apropie sfârșitul, a scris o scrisoare pe care a strâns-o în mână, dup care și-a dat duhul într-o zi de 17 martie.

La atingerea sfintelor sale moaște bolnavii se vindecau, pentru că din trupul Sfântului Alexie izvora un mir bine-mirositor. Trupul Cuviosului Alexie a fost îngropat cu cinste în Biserica “Sfântul Apostol Petru”.

Aprinde o lumânare și citește Rugăciunea zilei, dedicată Sfântului Alexie
Nu începe ziua de lucru înainte de a rosti cu voce tare Troparul Sfântului Cuvios Alexie. Aduce alinare tuturor celor care citesc aceste cuvinte, le dau încredere și putere pentru a duce la bun sfârșit toate câte și-au propus.

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Alexie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot în această zi sunt pomeniți și următorii sfinți: Sfântul Mucenic Pavel, Sfântul Cuvios Teostirict Mărturisitorul și Sfântul Mucenic Marin.

Credincioșii ortodocși au intrat în a doua săptămână din Sfântul Post al Paștelui, cel premergător Învierii Domnului. Anul acesta, Paștele Ortodox pică duminică, 24 aprilie, în timp ce Paștele Catolic este marcat pe data de 17 aprilie.