În plin război, Vladimir Putin a primit o lovitură cruntă din partea senatului american. Ce decizie s-a luat în ceea ce-l privește pe liderul de la Kremlin?
Atacul armat declanșat de Vladimir Putin pe teritoriul Ucrainei datează de 21 de zile, timp în care milioane de ucraineni au părăsit țara, însă s-au înregistrat și victime, atât în rândul soldaților, cât și în rândul civililor.
Pentru că au fost și locuri civile, precum școli sau blocuri, bombardate de liderul rus, acum, în plin război ruso-ucrainean, senatul Statelor Unite ale Americii a luat o decizie în unanimitate, în ceea ce-l privește pe Putin.
Vladimir Putin, condamnat drept criminal de război
În urmă cu o zi, în Congresul American, senatorii au votat în unanimitate, acesta fiind un lucru destul de rar, o rezoluţie, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham, prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război.
„Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean”, a
spus liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, înaintea votării, conform Agerpres.
Prin această rezoluție, ce a fost susținută de senatorii americani ai ambelor partide, se dorește încurajarea Curții Penale Internaționale de la Haga și alte state să vizeze armata rusă în orice investigație a crimelor de război de pe tot parcursul invaziei rusești asupra țării conduse de Volodimir Zelenski.
De cealaltă parte, cel care a pornit războiul din Ucraina, Vladimir Putin, denumește acțiunile armatei pe care o conduce drept o ”operațiune militară special”, prin care dorește să demilitarizeze țara vecină. Mai mult decât atât, liderul de la Kremlin a catalogat Ucraina ca fiind o colonie americană, fără independeță teritorială, cu un regim marionetă.
Războiul dintre cele două țări se duce și dincolo de faptele de pe teritoriu.
La rândul lor, reprezentanții Ucrainei au intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, cu scopul de a opri ororile cărora le-a dat startul Putin. Motiv pentru care, procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a deschis o anchetă asupra a tot ceea ce se întâmplă în Ucraina de pe 24 februarie încoace.
„Rusia trebuie oprită, iar instanţa are un rol de jucat în oprirea ei”, a declarat reprezentantul Ucrainei Anton Korînevici, notează Libertatea.