Senatul SUA, lovitură grea pentru Putin: îl condamnă în unanimitate drept criminal de război

Încă de când a izbucnit războiul, Puțin a fost aspru criticat și pus la zid de toate statele pentru haosul provocat. Chiar dacă Rusia a fost foarte afectată și continuă să piardă în plan economic, se pare că președintele nu are de gând să retragă trupele. Pentru tot ce a făcut până acum, Senatul SUA l-a condamnat pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război.

SUA, lovitură pentru Rusia
După ce Rusia a provocat o mulțime de pagube în Ucraina și a dat curs multor acuzații false și nefondate, SUA a reacționat. Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război. Aceasta mișcare de unitate a Congresului a uimit pe toată lumea, având în vedere că este puternic divizat.

Această rezoluție a fost introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide. Scopul este să îl facă pe Putin să plătească pentru faptele comise și, totodată, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean”, a spus liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer.

După vot, toți senatorii ambelor partide au votat pro acestei rezoluții și au declarat că Rusia trebuie să plătească pentru tot haosul provocat. Până acum, Puțin a atacat de multe ori, indirect, America. În contextul războiului, acesta a declarat că Ucraina este, de fapt, o colonie americană cu un regim marionetă, care niciodată nu va putea fi independentă atâta timp cât se află cub control american.

Spania condamnă și ea Rusia
La scurt timp după adoptarea Rezoluției de către americani, Spania a reacționat pozitiv acestei intenții. Ministrul de externe José Manuel Albares a declarat că țara lui susține inițiativa Congresului SUA, precizând că invadarea Ucrainei de către Putin „nu va fi gratuită”.

Madridul susține îndeaproape Ucraina încă de la începutul crize. Statul spaniol a trimis deja al doilea transport de arme letale în Ucraina, în principal lansatoare antitanc și muniție.