Negocierile de război continuă miercuri. Zelenski, anunț optimist: “Negocierile de pace încep să devină mai realiste”

Războiul continuă si azi, după 3 săptămâni de la izbucnire. Lucrurile sunt extrem de complicate și rundele de negocieri s-au dovedit inutile, pentru că Rusia nu renunță la nimic și nu are de gând să se retragă până când nu își atinge scopul. Se pare, însă, că președintele Ucrainei este optimist și crede că va ajunge la un consens cu negociatorii curând.

Negocierile încep să prindă contur
O nouă rundă de negocieri a ajuns la final marți, dar se pare că nici acum nu s-a ajuns la o nouă înțelegere. Sirenele au sunat din nou în această dimineața în mai multe orașe din Ucraina, pentru a le transmite oamenilor să se adăpostească, urmând să aibă loc alte bombardamente și explozii. Sirenele au sunat la Kiev, Lviv, Ivano-Frankivsk, Odesa, Dnipro, dar nu se știe dacă au început deja atacurile.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a transmis pe contul său de Twitter că negocierile cu oficialii ruși „vor continua mâine (miercuri)”, menționând că discuțiile sunt extrem de dificile, dar încă este speranța că „există loc pentru compromisuri”.

„Un proces de negociere foarte dificil. Există contradicții fundamentale. Dar cu siguranță este loc pentru compromisuri. În pauză se va continua munca în subgrupuri”, a scris acesta.

La fel de optimist este și Zelenski, președintele Ucrainei, care spune că discuțiile de pace cu Rusia încep să „pară mai realiste, dar mai este nevoie de timp” pentru a ajunge la un progres.

Rusia nu renunță la condițiile sale și le-ar fi prezentat din nou în cadrul negocierilor. Astfel, cere Ucrainei să renunțe la aderarea NATO și să recunoască provinciile separatiste Donețk, Luhansk și Crimeea.

La ce sumă se ridică pagubele de război
Rusia a provocat pagube mari în Ucraina și aceste aspect poate fi văzut cu ochiul liber, având în vedere că cele mai importante orașe sunt distruse în proporții mari, la fel și locuințele oamenilor, instituții importante. Premierul ucrainean Denis Șmihal a declarat că țara sa a suferit daune de peste 500 de miliarde de dolari încă de la începutul invaziei ruse.

Denis Șmihal a declarat că nu ca renunța până când Rusia nu va participa la restaurarea Ucrainei după război, având în vedere că este cea care a început războiul. În plus, are de gând să apeleze la ajutorul aliaților pentru remobilizarea țării.