Zelenski, mesaj către România. Ce vrea președintele ucrainean: „Vezi ce fel de vecini avem”

Zelenski, mesaj către România. Președintele Ucrainei a făcut o serie de declarații, sâmbătă, 12 martie. Volodimir Zelenski a vorbit despre relațiile cu statele vecine, având un mesaj și pentru România. Acesta a spus că orice negociere cu Rusia nu poate începe înainte de a se ajunge la un acord de încetare a focului între cele două forțe militare. Ce vrea liderul de la Kiev de la statele vecine?

Zelenski, mesaj către România. Ce vrea președintele ucrainean: „Vezi ce fel de vecini avem”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a vorbit sâmbătă, despre războuk din țara sa. Liderul de la Kiev a făcut o serie de declarații referindu-se la relațiile cu statele vecine. Zelenski a avut și un mesaj pentru România. Președintele ucrainean este deschis la discuții cu liderul rus, declarând că a discutat despre posibilitatea ca negocierile să aibă loc la Ierusalim, cu premierul israelian Naftali Bennett. Putin a spus că negociatorii ruși și ucraineni au făcut progrese pozitive, dar Volodimir Zelenski a spus că s-a bucurat să vadă semnalele din partea Rusiei. „Diplomaticii noștri lucrează și discută despre unele puncte ale unei posibile agende între noi și Federația Rusă. Vreau ca acest lucru să se materializeze și procesul de încheiere a războiului să înceapă cu încetarea focului”, a explicat Volodimir Zelenski.

Țările din Europa de Est fac apel la pace, iar cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron i-au cerut liderului de la Kremlin, Vladimir Putin să înceteze atacurile imediat, în timpul unei convorbiri de 75 de minute pe care au avut-o sâmbătă. „Conversația face parte din eforturile internaționale în curs de a pune capăt războiului din Ucraina”, a punctat un purtător de cuvânt al lui Scholz, notează BBC.

Zelenski a declarat că Ucraina nu mai vrea să lupte, după acest război cu Rusia, și a propus să stabilească asta într-un document cu țările vecine, care să indice toate garanțiile de securitate. „După acest război, nu mai vrem să luptăm și asta ar trebui fixat într-un document cu țări serioase, cu vecinii noștri, pentru că vezi ce fel de vecini avem. În acest document ar trebui să existe toate garanţiile de securitate pentru statul nostru”, a spus Zelenski.

Una dintre condițiile impuse de Moscova pentru încetarea ostilităților este declararea neutralității Ucrainei, fără aderare la NATO sau UE. Kiev și-a exprimat disponibilitatea de a evalua acest aspect, însă vrea garanții de securitate.

Volodimir Zelenski: Invadatorii rușii nu ne pot cuceri
Liderul din Ucraina a postat în cursul nopții un nou mesaj video în care s-a arătat
încrezător ca șansele Rusiei de a invada țara sa sunt extrem de mici. Zelenski a făcut un nou apel către aliații occidentali.

„Invadatorii rușii nu ne pot cuceri. Nu au această putere. Nu au acest spirit. Se bazează doar pe violență și pe teroare. Pe arme, pe care le dețin din plin. Dar invadatorii nu au nicio bază naturală pentru viața normală. În așa fel încât oamenii să poată fi fericiți și să viseze. Sunt incapabili să ducă o viață normală! Oriunde Rusia a intrat pe teritoriu străin, visele au fost imposibile.Inamicul care țintește cu intenție orașe pașnice și ambulanțe și bombardează spitale nu se va opri la o singură țară dacă are puterea să meargă mai departe”.