Ziua 17 de război: Un primar ucrainian a fost răpit de soldații ruși. Armata lui Putin își intensifică asaltul

Sâmbătă, 12 martie, ziua 17 de război. Armata lui Putin își intensifică asaltul asupra altor orașe-cheie și totodată înaintează spre Capitală. Primarul din orașul ucrainain Melitopol a fost răpit de către ruși. Ivan Fedorov a fost scos dintr-o clădire cu un sac negru pe cap, flancat de militari ruși. Potrivit informațiilor apărute în presă, acesta este anchetat pentru acuzații de terorism.

Primarul din Melitopol răpit de către ruși
Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, apare într-o înregistrare video de pe o cameră de supraveghere în timp ce este scos dintr-o clădire guvernamentală flancat de bărbați înarmați. Potrivit CNN, ulterior Biroul procurorului din regiunea separatistă Lugansk, controlată de Rusia a anunțat că anchetează acuzații de terorism formulate împotriva edilului din Melitopol.

Este primul caz cunoscut de reținere și investigare a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești sau proruse de la începutul invaziei.

“Trupele rusești, care au lansat atacuri cu rachete și bombe asupra facilităților și infrastructurii civile din Ucraina, inclusiv asupra spitalelor și școlilor pentru copii, pe parcursul a două săptămâni, îl acuză în mod cinic pe primar de “terorism”. Răpirea primarului din Melitopol se încadrează la crimă de război, în conformitate cu Convențiile de la Geneva și cu Protocolul adițional care interzic luarea de ostatici civili în timpul războiului, a transmis MAE ucrainian.

Forțele ruse înaintează spre Kiev și își intensifică asaltul
Armata rusă își intensifică asaltul în a 17-a zi de război. Convoiul de blindate lung de peste 60 de kilometri, care se îndrepta spre capitală, a fost “dispersat şi redesfăşurat”. Părţi ale coloanei de blindate au fost repoziţionate în păduri şi în zonele de lizieră de lângă Lubianka.

Sâmbătă, 12 martie 2022, se încearcă o nouă evacuare a civililor din Mariupol, unde săptămână aceasta a fost bombardată o maternitate. Au mai fost încercări din evacuare a populației în această săptămână, însă acestea au eșuat din cauza faptului că au fost încălcate acordurile privind pauzele temporare de luptă.