Zelenski, un nou mesaj din stradă către ucraineni: Ucraina a ajuns la un „punct de cotitură strategică” în războiul său cu Rusia

Președintele Volodimir Zelenski a transmis, vineri, un nou mesaj către ucraineni, în care spune că Ucraina a ajuns la un „punct de cotitură strategică” în războiul său cu Rusia.

Vorbind afară, pe stradă, cu un steag ucrainean pe fundal, Zelenski a afirmat:

„Este imposibil de spus câte zile mai avem pentru a elibera pământul ucrainean. Dar putem spune că o vom face.

Căci am ajuns deja la un punct de cotitură strategică. Deja ne îndreptăm spre scopul nostru, victoria noastră.

Ucrainenii sunt oameni mândri care își apără întotdeauna pământul și nu vor oferi ocupantului o singură bucată din acest pământ”.

De asemenea, el a îndemnat comunitatea internațională să sporească presiunea sancțiunilor asupra Rusiei.

Volodimir Zelenski, acuză armata rusă
În orașul izolat total de forțele ruse, cel puțin 1300 de civili ar fi fost uciși de la începutul invaziei, conform administrației locale.

„Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente(…) Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor”, a afirmat președintele Zelenski într-un mesaj video difuzat vineri dimineața.

„Aceasta este teroare asumată, teroare neruşinată, din partea unor terorişti cu experienţă. Întreaga lume trebuie să ştie asta”, a continuat Volodimir Zelenski.

Situația umanitară din Mariupol devine „din ce în ce mai gravă și disperată”- sute de mii de oameni nu au hrană, apă, căldură, electricitate sau acces la îngrijire medicală, avertizează Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

Moscova a promis joi deschiderea zilnică a unor coridoare umanitare pentru a permite ucrainenilor care fug de lupte să ajungă în Rusia.

Ucraina, la rândul ei, cere stabilirea de pasaje sigure către interiorul frontie