Întâlnire istorică la Cotroceni: Kamala Harris și Klaus Iohannis, declarații comune

Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, a ajuns la Palatul Cotroceni, unde susține declarații de presă comune alături de președintele Klaus Iohannis. Este prima vizită a vicepreședintei SUA la București și are loc în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

La întrevederea de la Palatul Cotroceni au participat şi premierul Nicolae Ciucă, dar și președinții celor două Camere ale Parlamentului: Marcel Ciolacu – presedinte Camera Deputaților și Florin Cîțu – presedinte Senat.

Întâlnire istorică la Cotroceni: Kamala Harris și Klaus Iohannis, declarații comune
Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:

Mă bucur că am ocazia să o primesc pe vicepreședintele SUA. Îi mulțumesc pentru prezența sa, în aceste momente de cumpănă. Vizita dumneavoastră reflecă o dată în plus profunzimea parteneriatului. I-am transmis aprecierea României pentru eforturile SUA.
Confirmă soliditatea parteneriatului transatlantic și atașamentul SUA pentru România.
Am trasmis aprecierea României pentru leadershipul SUA în acest context complicat.

Dialogul continuu SUA cu România au avut o contribuție esențială la răspunsul unitar și puternic internațional la acțiunile Rusiei. A fost un răspuns ferm și prompt în privința sancțiunilor contra Rusiei și măsurile privind alianța NATO.

Doamna Harris a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 din tratatul NATO. Acest articol cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că oricen încercare de a afecta securitatea unui stata NATO va primi răspuns prompt și decisiv al întregii Alianțe.

Fiecare cetățean al României poate să stea liniștit, pentru siguranța sa și a familiei sale.
Principalele declarații făcute de Kamala Harris:

Aș vrea să mulțumesc poporului român din partea Statelor Unite. România a fost absolut extraordinară prin curajul pe care l-a arătat în întreaga lume, prin felul în care i-ați primit pe refugiați.
Am discutat cu președintele, să reîntărim parteneriatul nostru. Am spus de multe ori, mulțumim pentru rolul de leadership al președintelui, angajamentul SUA față de articolul 5 este foarte ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm. Un atac împotriva unei țări NATO este împotrtiva NATO.

Sunt aici în România ca să reîntăresc acest angajament și să mulțumesc poporului român.
2000 de militari numărul celor care sunt gata să apere flancul estic al Alianței.
4 miliarde de dolari din totalul de 13 miliarde de dolari aprobați de Congres pentru Ucraina merg direct pentru asistența umanitară.

Relația SUA-România e una puternică și de durată, care va continua peste ani. Mulțumesc României și președintelui Iohannis.

Kamala Harris: „Un atac asupra unui stat membru e un atac asupra tuturor”
Vicepreședintele SUA a răspuns și la întrebările jurnaliștilor prezenți la Palatul Cotroceni:

SUA au în vedere suplimentarea trupelor din România și o prezență permanentă? La 150 km de graniță. Există informații că războiul s-ar putea extinde spre Moldova și România?
Kamala Harris: SUA au o prezență continuă și rotativă în România. Ultima oară am trimis 1.000 de trupe. Așa cum românii știu, e o situație în dinamică și noi analizăm zilnic nevoile din regiune. În ce privește viitorul comportament al lui Putin, nu pot specula. Dar suntem clari că un atac asupra unui stat membru e un atac asupra tuturor.

Klaus Iohannis: Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi țintită prin vreo agresiune.

Am văzut toți atacul Rusiei asupra maternității, asupra convoaielor umanitare, mulți civili și copii uciși. Considerați că Rusia a comis crime de război?
Kamala Harris: Suntem clari! Orice atac intenționat asupra civililor este oribil și este o crimă.

Klaus Iohannis: Imaginile sunt șocante, am discutat această chestiune cu doamna vicepreședinte. Am discutat și ieri la summitul UE. E foarte clar că astfel de situații trebuie documentate ca, la momentul potrivit, instanțele competente să poată urmări aceste fapte și să se stabilească corect la nivel internațional dacă au fost crime de război, cine a fost vinovat. este inimaginabil pentru noi toți să vedem astfel de imagini în secolul 21 într-un război din Europa.

Kamala Harris: Știm clar îngrijorările din regiune. Când ne uităm la acțiunile lui Putin, e dureros de privit. Ucrainenii vor doar să trăiască în propriile case, să meargă la bisericile lor, să își crească copiii. Acum, ei sunt obligați să fugă. Am văzut ce s-a întâmplat la maternitate din Mariupol. Suntem angajați să ajutăm. Iar președintele Biden a spus că democrația are un preț. Uneori e dificil.