Putin: Sancțiunile împotriva Rusiei vor duce la creșterea prețurilor la alimente în întreaga lume

Vladimir Putin a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea duce la o inflație a prețurilor alimentelor la nivel mondial, deoarece Rusia nu va putea exporta suficiente îngrășăminte.

“Dacă va continua așa, va avea consecințe grave (…) pentru sectorul alimentar în ansamblu, creșterea inflației va fi inevitabilă”, a declarat Putin în cadrul unei ședințe de guvern, în condițiile în care exporturile de îngrășăminte rusești urmează să fie suspendate, potrivit Euronews.

Sursa citată notează că îngrășămintele rusești nu sunt afectate de sancțiunile occidentale. Cu toate acestea, sectoarele financiar și al lanțului de aprovizionare sunt, ceea ce afectează capacitatea Rusiei de a exporta.

Rusia aprovizionează atât Europa, cât și America de Sud
“Dacă vor continua să ne creeze probleme pentru a finanța această activitate, pentru a o asigura, în logistică, în livrarea produselor noastre (…) atunci prețurile vor crește din ce în ce mai mult, iar acest lucru se va resimți în prețul produsului final, al produselor alimentare”, a declarat Putin.

Rusia, la fel ca și vecinul său Belarus, care a fost de asemenea aspru sancționat, este un important furnizor mondial de îngrășăminte minerale și aprovizionează atât Europa, cât și America de Sud.

În urma anunțării sancțiunilor masive împotriva Rusiei și a economiei sale, ca represalii pentru conflictul din Ucraina, Ministerul rus al Industriei a recomandat săptămâna trecută producătorilor de îngrășăminte rusești să își suspende temporar exporturile.