Pe 9 martie are loc prima mare sarbatoare a primaverii: Este Ziua Sfintilor 40 de mucenici. Descopera cele mai importante traditii, obiceiuri si superstitii in ziua Sfintilor 40 de Mucenici!
9 martie este Ziua Sfintilor 40 de Mucenici. In aceasta zi importanta se respecta o serie de traditii si obiceiuri si se interzic anumite activitati.
1. In fiecare casa se pregateste ceva dulce de mancare. Se pun merinde in cos pentru a merge la biserica, iar crestinii participa la slujbele din zi: atat la cea de dimineata (slujba principala) cat si la vecernia de la ora 16.
2. Se impart bucate si coliva celor nevoiasi, dupa ce sunt sfintite de preot. Acest gest este facut in cinstea stramosilor si a celor apropiati.
3. In aceasta zi se pomenesc mortii in biserica, iar o parte din bucate sunt duse in cimitire, la mormintele celor dragi, insotite de flori si lumanari.
4. Tot in aceasta zi de sarbatoare se impart si mucenici, o delicatesa cunoscuta mai ales in partile muntenesti si ale Moldovei.
5. Pe 9 martie, satenii scot plugul la arat. Acesta trebuie trecut prin foc de catre fierarul satului si este scos in fata casei in semn de belsug si cinste.
6. In anumite regiuni, in special in Moldova si Oltenia, femeia casei este principalul protagonist in desfasurarea practicilor scosului plugului deoarece este asociata cu pamantul fertil si un an agricol bogat.
7. Femeia iese din casa in fata a doi plugari, avand in traista bucate, iar in mana un vas cu apa sfintita, tamaie si busuioc. Femeia inconjoara de trei ori carul dn fata casei si animalele (in speciali boii si cai) si stropeste cu agheasma. Trebuie sa rosteasca urmatoarele: „Cat de curata este tamaia si agheasma, asa de curati sa fiti si voi/ Si sa umblati nedespartiti la arat/ Si nici cand sa nu dati peste vreun strigoi sau moroi care sa va faca rau”.
8. Se asaza un ou in fata animalelor inhamate la plug, cu credinta ca va ramane intreg pana la pornirea carului. Daca ramane intreg si calul nu il calca cu copita, va fi o recolta bogata. Daca va calca pe ou, vor fi mari probleme.
9. Mucenicii nu se prepara la fel peste tot in tara. Gospodinele pregatesc sfintisori sau macinici (asa cum se mai numesc acestia) diferit in Muntenia, unde se impletesc din aluat de casa si se presara cu nuca si miere. In Dobrogea, se mai face si ciorba de mucenici.
In Moldova, mucenicii se pregatesc altfel: se fac in forma de opt, se ung cu ou pe deasupra si se baga la cuptor. Dupe ce s-au copt, se ung cu miere si se tavalesc prin zahar si nuca.
Ce sa nu faci de Sfintii Mucenici
1. Nu ai voie sa speli haine sau sa faci curatenie. Singurele activitati permise sunt cele legate de agricultura precum pregatirea si scoaterea plugului pentru arat.
2. Nu ai voie sa tii manie sau sa te certi cu cineva. Daca esti certat, e bine sa te impaci caci batranii de la sate spun ca cei care tin supararea vor avea o vara grea din punct de vedere sufletesc.
3. Nu uita sa dai de pomana sarmanilor, indiferent ca e vorba despre ceva sarat sau dulce.
ATENȚIE! Fiind Postul Paștelui, se respectă încă două tradiții:
In perioada Postului nu se fac nunti, nu se dau petreceri. Lumea nu se veseleste din respect pentru patimile traite de Mantuitorul sufletelor noastre.
In Post, nu e bine ca oamenii sa se sfadeasca (certe) intre ei. Cei care se aprind in discutii vor avea niste sarbatori triste.