Patriarhul Daniel a transmis un mesaj in care vorbeste despre invazia armatei rusestia in Ucraina si despre necesitatea de a ajuta in continuare refugiatii ucraineni care tranziteaza Romania sau raman aici. Patriarhul Romaniei a mai subliniat ca „este necesar sa cultivam pacea inimii noastre si sa ne rugam pentru pacea intre popoare”.
„Inca de la inceput, Patriarhia Romana a luat act cu maxima ingrijorare de inceperea razboiului din Ucraina, razboi declansat de Rusia impotriva unui stat suveran si independent”, se mentioneaza in comunicatul Patriarhiei.
Comunicatul Patriarhiei:
„Sa ajutam in continuare pe refugiati, sa ne rugam pentru pace si sa fim facatori de pace!
Inca de la inceput, Patriarhia Romana a luat act cu maxima ingrijorare de inceperea razboiului din Ucraina, razboi declansat de Rusia impotriva unui stat suveran si independent.
De asemenea, Patriarhia Romana a facut apel la rugaciune si solidaritate pentru sprijinirea si ajutorarea cetatenilor ucraineni, refugiati in Romania, din cauza razboiului.
Astfel, in toata Biserica Ortodoxa Romana au fost organizate colecte sau actiuni de ajutorare a refugiatilor din Ucraina. In ultimele zile, sute de mii de ucraineni au intrat in tara noastra, fugind din calea razboiului. Acestia au fost intampinati inca de la intrarea lor in Romania cu multa compasiune, prietenie si solidaritate de reprezentati ai eparhiilor Bisericii Ortodoxe Romane, care le-au oferit ajutorul.
Drept urmare, Patriarhia Romana multumeste tuturor eparhiilor care au raspuns la apelul ei de cooperare frateasca si contribuie in continuare la ajutorarea refugiatilor ucraineni. In mod deosebit, multumim eparhiilor aflate la granita cu Ucraina: Mitropolia Basarabiei, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, Episcopia Maramuresului si Satmarului, si Episcopia Tulcii.
In contextul actual, marcat de violenta si multa suferinta in Ucraina, este necesara in continuare ajutorarea refugiatilor ucraineni care tranziteaza Romania sau raman aici pentru o vreme.
Totodata, suntem chemati sa inmultim rugaciunea catre Dumnezeu ca sa inceteze razboiul si sa fie pace, pentru ca refugiatii sa poata reveni in patria lor.
Mai ales acum, in timpul Postului Sfintelor Pasti, cand rugaciunea staruitoare sustine pocainta sincera pentru pacate si face postul roditor de smerenie, pace si bunatate, este necesar sa cultivam pacea inimii noastre si sa ne rugam pentru pacea intre popoare.
Violenta militara din razboi nu trebuie imitata prin violenta verbala, prin atac la persoana sau denigrare. Daca in slujbele ortodoxe ni se ofera adesea binecuvantarea „Pace tuturor”, este necesar ca aceasta pace sa o facem prezenta si roditoare in Biserica, in familie, in societate si in relatiile dintre popoare, spre slava Preasfintei Treimi si binele omenirii!”