A treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. Ce condiție a Moscovei ar putea fi acceptată de guvernul de la Kiev

O nouă rundă de negocieri va avea loc luni între Rusia și Ucraina. Delegațiile Ucrainei și Rusiei au avut până acum două runde de discuții, după ce Rusia a declanșat operațiunea specială de invadare a Ucrainei, în 24 februarie.

Rusia și Ucraina vor avea luni a treia rundă de discuții cu privire la încetarea ostilităților, a anunțat în weekend negociatorul ucrainean David Arakhamiya fără a oferi alte detalii.

Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în negocierile cu Rusia, dar este deschisă să discute despre o renunțare la aderarea la NATO, a declarat negociatorul ucraineni pentru postul TV american Fox News.

Ucraina, dispusă să renunțe la aderarea la NATO

Ucraina a spus în repetate rânduri că își dorește aderarea la Uniunea Europeană și NATO, însă Moscova se opune, președintele Vladimir Putin argumentând că o potențiala apartenență a Ucrainei la NATO ar fi o dovadă a ceea ce el descrie drept o agresiune NATO împotriva Rusiei.

„Suntem gata să discutăm despre câteva modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din diferite țări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu numai în discuțiile bilaterale cu Rusia, ci și cu alți parteneri”, a declarat sâmbătă seara negociatorul David Arakhamia, potrivit Hotnews.

De ce a eșuat înțelegerea privind coridoarele umanitare

Joi, Rusia și Ucraina au convenist să deschidă coridoare umanitare pentru a permite civililor să iasă din unele zone de luptă, dar au existat întârzieri în implementarea acestora, iar ulterior înțelegerea nu a fost respectată.

Guvernul ucrainean declarase că planul este de a evacua aproximativ 200.000 de oameni din Mariupol și 15.000 din Volnovakha, iar Crucea Roșie este garantul încetării focului.

Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Reuters.

Agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului.

Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul.

Autorităţile ucrainene au declarat anterior că au planificat să evacueze peste 200.000 de persoane din Mariupol.