Calendar ortodox 7 martie 2022. Începutul Postului Sfintelor Paşti

Calendar ortodox 7 martie 2022. Este Începutul Postului Sfintelor Paşti, cel mai lung și aspru post de peste an.

În acest an, Postul Paştelui începe pe 7 martie şi se încheie în 23 aprilie. În toată această perioadă, sunt doar două dezlegări la peşte, de Bunavestire (25 martie) şi de Florii (17 aprilie).

Postul Paştelui se mai numeşte şi Postul Mare. Acesta cuprinde 47 de zile în care credincioşii care vor să primească Botezul Creştin de Paşte sunt îndrumaţi de feţele bisericeşti să evite preparatele de origine animală şi să se gândească la patimile pe care le-a îndurat Iisus Hristos pentru a se curăţa de păcate şi a obţine desăvârşirea.

Calendar ortodox 7 martie 2022. Cea mai scurtă rugăciune de spus zilnic în Postul Paştelui
Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. Pe lângă regimul alimentar strict, creştinii trebuie să se roage pentru iertarea păcatelor.

Potrivit preoţilor, creştinii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce.

Aceştia trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică, să se roage şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului.

Iată cea mai scurtă rugăciune care se citeşte la începutul postului

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, slugă Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi că să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin”

În postul Paştelui este strict interzis să consumăm produse de origine animală, precum carne, brânză, ouă, lapte şi peşte. De asemenea, este interzis fumatul şi alcoolul. Totodată, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. În această perioadă este importantă şi o sfinţire a casei. Slujba oficiată de preot se numeşte Sfeştanie.