Zelenski și Putin, față-n față! Unde vor avea loc primele discuții directe

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski l-a îndemnat zilele trecute pe Vladimir Putin să-și facă curaj și să discute cu el, față în față.

În timp ce delegațiile rusă și cea ucraineană se pregătesc pentru cea de-a treia rundă de negocieri, președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan pune la cale o întâlnire față în față între Zelenski și Putin.

Erdogan vrea să obțină pacea între Ucraina și Rusia. Turcia, stat membru al NATO, are graniţă comună cu Ucraina şi Rusia în Marea Neagră şi are relaţii bune cu ambele ţări. În timp ce capitala Ankara s-a opus sancțiunilor impuse Moscovei, a descris invazia ca fiind una inacceptabilă și a îndemnat la încetarea focurilor, scrie The Independent.

„Considerăm acțiunea militară inacceptabilă și o condamnăm, Acest pas, pe care îl vedem ca fiind contrar dreptului internațional, este o lovitură puternică pentru pacea, liniștea și stabilitatea în regiune”, a spus președintele Recep Tayyip Erdogan, imediat după declanșarea ostilităților ruso-ucrainene.

Erdogan s-a oferit să medieze întâlnirea faţă în faţă Putin – Zelenski
Liderul turc a discutat atât cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, cât și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta le-ar fi propus să vină la Ankara pentru a purta negocieri, iar răspunsurile sunt încurajatoare.

Volodimir Zelenski a declarat că va merge la aceste negocieri: „Sunt pregătit să-l întâlnesc pe Vladimir Putin”, a spus Zelenski.

Dar răspunsul lui Putin se lasă aşteptat. Dacă liderul de la Kremlin va accepta, am putea avea parte de primele negocieri directe între cei doi președinți.

Și premierul Israelului a lansat o mediere
Premierul israelian Naftali Bennett a lansat sâmbătă o medierea în conflictul dintre Rusia și Ucraina, cu vizite la Moscova, apoi la Berlin și o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Bennett a avut sâmbătă o întâlnire de aproximativ trei ore cu Putin la Moscova, iar duminică are negocieri cu preşedintele Turciei.

Întâlnirea s-a desfăşurat cu acordul administraţiei SUA, a precizat biroul premierului Israelului într-un comunicat. Iniţiativa lui Bennett de a discuta cu Putin a fost în coordonare şi cu Germania şi Franţa, iar liderul israelian menţine dialogul şi cu Ucraina.