Președintele Klaus Iohannis a vizitat, sâmbătă, începând cu ora 16.00, tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret, a anunțat Administrația Prezidențială. Aproximativ jumătate de milion dintre cei care au fugit sunt copii, estimează agenția ONU UNICEF.
Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a estimat că peste patru milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie în cele din urmă de protecție și asistență.
Iohannis: „Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România”
Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după ce a vizitat tabăra de refugiaţi din vama Siret, că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o catastrofă umanitară
„Această situaţie, acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să îşi abandoneze casele, şi mulţi dintre ei ajung şi la noi în România, unde sunt bine primiţi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit tuturor românilor şi organizaţiilor care din prima oră au fost prezente în vămi şi i-au primi aşa cum se cuvine pe refugiaţi. Totodată, șeful statului a precizat că și autoritățile române și-au făcut treaba și au organizat taberele de refugiați și fluxurile din vămi „într-un timp record”. „Merită toată aprecierea”, a adăugat acesta.
„Mulțumesc tuturor românilor, organizațiilor umanitare, dar și autorităților care, din prima oră, s-au organizat pentru a-i ajuta pe cei care vin la noi. Niciun ucrainean, nicio ucraineancă nu vor fi refuzați la intrarea în România! Acest război neprovocat și nejustificat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară, care se va extinde. De aceea, am decis să amenajăm în județul Suceava un centru logistic umanitar, un hub, care va funcționa sub umbrela protecției civile europene, RescEU.
Va colecta ajutoare umanitare din toată Europa și le va duce în Ucraina și, dacă este nevoie, și în Republica Moldova, care, de asemenea, primește foarte mulți oameni care pleacă din zonele de conflict. Împreună cu Guvernul, lucrăm pentru a rezolva absolut toate situațiile care apar. Vom face tot ce este nevoie pentru a ameliora din suferința refugiaților, dar și a celor care rămân în Ucraina.”, a transmis șeful statului.
România a primit peste 100.000 de refugiaţi
La ora 16.00, Klaus Iohannis a ajuns la a tabăra de refugiați de la Vama Siret. Șeful statului este însoțit de Raed Arafat, șeful DSU, și Lucian Bode, ministrul Afacerilor de Interne.
Tabăra mobilă pentru cazare temporară de la Siret are o capacitate de 402 locuri. Până acum în tabără au intrat 2.050 de refugiați și au plecat spre alte locuri de cazare temporară sau spre alte destinații 1.782 de persoane.
Conform Prefecturii Suceava, sâmbătă dimineața, în tabără erau 268 de persoane și erau disponibile 134 de locuri. De la declanşarea crizei din Ucraina, până la data de 04.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 195.848 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 132.500.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după şedinţa CSAT, că nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violenţă. Acesta a afirmat și faptul că poporul ucrainean este învingător.
El şi-a exprimat indignarea faţă de agresiunea rusă din Ucraina, afirmând că „nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violenţă”.