Cele 10 zile de război și-au pus amprenta asupra lui Volodimir Zelenski. Au existat trei tentative de asasinare până acum

În timp ce invazia Rusiei asupra Ucrainei continuă, armata ucraineană reușește cu succes să oprească atacurile. În cele 10 zile de război, nu doar populația a făcut eforturi extraordinare, ci și Volodimir Zelenski, care acum este considerat un model de șef de stat și un erou pentru europenii de pretutindeni. Conflictul și-a pus însă amprenta asupra președintelui, care a mărturisit că singura sa preocupare acum este siguranța țării pe care o conduce.

Cele 10 zile de război și-au pus amprenta asupra lui Volodimir Zelenski

Într-un briefing de presă recent, Zelenski a vorbit despre poporul său și despre modul în care l-a afectat personal războiul. Președintele își dedică tot timpul îndatoririlor sale, așadar nu face altceva decât să muncească și să doarmă atunci când este posibil. Familia nu-i este alături, motiv pentru care nu s-a mai văzut cu soția și copiii săi de trei zile.

„Muncesc și dorm. Atât”, a spus Zelenski.

 

Au existat trei tentative de asasinare până acum

În primele zile de război, Volodimir Zelenski a mărturisit că se teme pentru viața sa și a familiei sale. Prșeedintele a explicat că Rusia îl consideră „ținta numărul unu”, în timp ce soția și copii săi sunt numărul doi.

Chiar dacă multe femei și-au luat copiii și au plecat cât mai departe de Ucraine, șeful de stat și-a dorit să transmită poporului său faptul că Olena Zelenski și copii au rămas în continuare în țară, într-o locație secretă.

„Familia mea este în Ucraina. Copiii mei sunt și ei în Ucraina. În familia mea nu sunt trădători. Ei sunt cetățeni ai Ucrainei. Dar nu am dreptul să spun unde sunt acum”, a spus președintele Ucrainei.

Temerile lui Zelenki nu au fost neîntemeiate, căci în presa internațională au apărut informații conform cărora ar fi existat până acum 3 tentative de asasinare. Potrivit publicației The Times, două grupuri au fost trimise în Ucraina cu sarcina de a-l ucide pe Zelenski – mercenarii din gruparea Wagner și forțele speciale ale președintelui cecen Ramzan Kadîrov.

„Avem informaţii detaliate despre operaţiunea specială care urma să fie pusă în practică nemijlocit de către cecenii lui Kadârov (Ramzan, liderul pro-Kremlin al Ceceniei) privind lichidarea preşedintelui nostru[…] un grup de elită al lui Kadârov care a venit aici pentru a-l elimina pe preşedintele nostru a fost distrus”, a afirmat Danilov, într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina-24.

Ultima încercare de asasinare a președintelui Ucrainei ar fi avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când un grup de ceceni ar fi încercat să-l omoare pe președinte în Kiev.