Calendar ortodox 28 februarie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 28 februarie 2022. Ultima sărbătoare din această lună este marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră.

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea pe 29 februarie în anii bisecți, iar în anii nebisecți – pe 28 februarie. Se face dezlegare la ouă, lapte și brânză.

Calendarul ortodox al ultimei zile din luna februarie
Cine au fost cei trei sfinți sărbătoriți astăzi. Sfântul Cuvios Ioan Casian s-a născut în jurul anului 360 și a fost considerat întemeietorul monahismului în Apus. Sfântul Cuvios Gherman era prietenul lui. Despre acesta se știe că s-a născut în jurul anului 368. Amândoi s-au dedicat vieții monahale încă din tinerețe, mergând la o mănăstire din Betleem.

Potrivit Tradiției, în anul 400 s-au dus la Constantinopol, unde era patriarh Sfântul Ioan Gura de Aur. Acesta l-a hirotonit diacon pe Sfântul Ioan, iar pe Sfântul Gherman l-a hirotonit preot. Mai târziu, în jurul anului 405 au mers la Roma, încercând să-l apere pe Sfântul Ioan Gura de Aur care, cu un an inainte, fusese exilat.

Sfântul Gherman a trecut la cele veșnice la Roma, iar Sfântul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia și a fost hirotonit preot. Acolo el a întemeiat două mănăstiri: una de calugări, cu hramul „Sfântul Victor” și alta de călugărițe.

Sfântul Ioan Casia a redactat două dintre cele mai importante scrieri ale Bisericii Ortodoxe Române scrieri importante. Este vorba despre „Convorbiri cu părinții pustiei” și „Așezămintele vieții de obște a călugărilor”. Acest mare sfânt a trecut la Domnul în anul 435.

Cine a fost Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul
Un alt mare sfânt sărbătorit la data de 28 februarie este Cuviosul Vasile Mărturisitorul. Acesta a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741), cel despre care se știe că a luptat împotriva sfintelor icoane. I se spunea “Mărturisitorul” deoarece în timpul persecuției iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevărul de credință, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, inaintea prigonitorilor sfintelor icoane.

Troparul Sfântului Vasile Mărturisitorul

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, parintele nostru Vasile; si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere; slava Celui ce te-a incununat pe tine; slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Alți sfinți pomeniți luni, 28 februarie. Tot astăzi se face pomenirea: Sfântului Mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei, a Sfântului Mucenic Nestor, Episcop de Maghid, a Sfintelor Chira și Marana, a Sfinților sșse mucenici din Egipt, a Sfinților apostoli: Nimfas și Evvul, a Sfântului Varsos, episcopul Damascului;
Sfântului Mucenic Avrichiu, și nu în ultimul rând este pomenită Sfânta Muceniță Chirana din Tesalonic.