UE ia o decizie în premieră și impune și mai multe sancțiuni Rusiei

Președinte Comisiei Europene a anunțat o decizie în premieră: UE va furniza armament Ucrainei. Conform BBC, această decizie nu a mai fost luată niciodată în istoria Uniunii Europene. Totodată, au fost anunțate și alte măsuri drastice împotriva Rusiei.

Ce declarații de ultim moment a făcut Ursula Von Der Leyen
Ursula Von Der Leyen a anunțat că toate deciziile luate astăzi reprezintă un important punct de cotitură, decizia de a furniza arme Ucrainei fiind o premieră.

„Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și livrarea de arme și echipamente către o țară atacată”, a spus ea.

Președinte Comisiei Europene a anunțat, totodată, o serie de noi sancțiuni care vizează Rusia și Belarus. S-a decis că spațiul aerian european să fie interzis complet avioanelor rusești și celor controlate de Rusia. Nici avioanele private ale oligarhilor ruși nu vor mai putea aterizat ăn spațiul aerian european.

Comisia va propune statelor membre să folosească linia de finanţare de urgenţă a UE pentru a furniza forţelor ucrainene „arme letale, carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”, punând astfel capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, a spus și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Mai multe țări europene au anunțat deja sprijin individual pentru Ucraina. Până în momentul de față peste 400.000 de ucrainieni au părăsit țara și s-au reugiat în România, Polonia, Ungaria și alte țări. Aceștia au fost primiți cu brațele deschise și autoritățile din toate țările fac eforturi să le asigure cele mai bune condiții și să îi îndrum. sunt foarte multe mame cu copii, având în vedere că legea marțială pe care președintele ucrainean Volodimir Zelinski a impus-o în Ucraina îi împiedică pe bărbați să părăsească teritoriul ucrainean.