Încep negocierile pentru pace. Delegația ucraineană pleacă la Gomel

Primi pașii pentru încheierea războiului. O delegație formată din oficialități ucrainiene se deplasează la Gomel. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, negocierile vor avea loc fără precondiții.

Încep negocierile pentru pace
Delegația ucraineană merge la Gomel pentru negocieri cu partea rusă, potrivit Interfax. Înainte de asta, Ucraina refuzase să negocieze în Belarus, pe motiv că este țara din care armata rusă a lansat rachete către Ucraina.

Ucraina este pregătită pentru negocieri, dar nu este pregătită să asculte nicio condiție prealabilă. Acest lucru este valabil și pentru locul de desfășurare a discuţiilor. Nu putem merge în Belarus, de pe teritoriul căreia se trimit avioane și rachete către orașele noastre. De asemenea, în ceea ce priveşte chestiunea securităţii delegației noastre, ar trebui să ne bazăm pe garanțiile țării gazdă, a declarat Serhi Nikiforov, secretarul de presă al președintelui de la Kiev.

Potrivit altor surse din presă, ucrainienii nu sunt dispuși să negocieze decât în țări care nu au dat și nu dau dovadă de agresiune față de Ucraina. În schimb, președintele Zelenski a propus negocieri la Varşovia, în Polonia, la Budapesta în Ungaria, la Istanbul în Turcia sau la Baku, în Azerbaidjan.

Varşovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku. Le-am propus pe toate. Şi orice alt oraş ne-ar conveni pentru negocieri, a precizat președintele Ucrainei.

Duminică, 27 februarie 2022, preşedințele bielorus Aleksandr Lukaşenko a îndemnat Kievul să accepte negocieri cu Rusia, pentru ca Ucraina să nu-şi piardă „statalitatea”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti, relatează Reuters.

Președintele Ucrainei a transmis, într-o declarație de presă, că acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid, fapt despre care a vorbit cu secretarul general al ONU.

Reamintim faptul că Rusia și Ucraina se află în a patra zi de război. Volodimir Zelenski a declarat că noaptea de sâmbătă spre duminică a fost brutală, precizând că rușii atacă tot ce apare în calea lor, inclusiv ambulanțele.