Raed Arafat mesaj pentru românii care se duc cu mâncare la graniță: “Nu este o criză umanitară”

Raed Arafat le-a transmis un mesaj românilor care s-au mobilizat cu alimente și îi așteaptă la graniță pe refugiații ucrainieni. Șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență le-a cerut acestora să nu mai ducă alimente acolo unde se află oamenii veniți din Ucraina, pentru că aceste alimente riscă să se strice.

Raed Arafat: nu este criză umanitară pe partea României
Raed Arafat le-a transmis celor care s-au mobilizat cu mâncare pentru refugiați că nu este vorba despre o criză umanitară și că hrana riscă să nu fie folosită sau să se strice. Șeful DSU a dat asigurări că autoritățile au situația sub control și că s-au luat mai multe măsuri de organizare, corturi, zone de așteptare, mâncare și apă pentru refugiați.

(…)S-a stabilit şi pragul de la care se va instala inclusiv prima parte a taberei, ocuparea a 65% din capacitatea centrului de azil de la Rădăuţi, a transmis Arafat, citat de News.ro.

Potrivit oficialului, mâncarea adusă la graniță de români pentru ucrainieni riscă să se strice sau să nu fie folosită, pentru că nu este o criză umanitară pe partea României.

La acest moment nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toţi care vin cu mâncare, la pachete, riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice, a precizat Arafat.

Locuri disponibile în mănăstiri pentru refugiați
Raed Arafat a precizat că există locuri de cazare stabilite cu reprezentanții bisericii în peste 400 de locuri într-o mănăstire și că tabăra organizată este temporară pentru că refugiații nu stau acolo mai mult de 72 de ore.

Dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie dus în coloană la tabară şi să fie făcut acolo controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu e nevoie, a mai spus Raed Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a vorbit despre ce trebuie să facă refugiații ca să se ferească de hoți. În primul rând, aceștia trebuie să abordeze numai autoritățile, oameni îmbrăcați oficial, în echipamente ISU sau de la Crucea Roșie.