Reacția României după ce Putin a recunoscut independența regiunilor Lugansk şi Doneţk din Ucraina

România a reacționat oficial după ce Vladimir Putin a recunoscut două regiuni separatiste. Este vorba despre Doneţk şi Lugansk pe care liderul de la Kremlin le-a recunoscut ca independente. Iată ce a anunțat președintele României ca urmare a acestui eveniment.

Reacția oficială a României după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Lugansk
Klaus Iohannis a afirmat că România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk ca independente, întrucât este o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, se arată în declarația de presă a Administrației Prezidențiale.

În aceeași declarație, șeful statului a precizat că prin decizia luată, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut.

Putin a ordonat armatei să intre în Donețk și Lugansk pentru menținerea păcii
Liderul de la Kremlin a semnat un decret prin care ordonă forțelor armate ruse să asigure funcții de menținere a păcii în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, după ce le-a recunoscut acestora independența. Putin a cerut Ucrainei „să înceteze războiul” în regiunile separatiste, amenințând cu „consecințe majore”.

După anunțul liderului de la Kremlin, comunitatea internațională a reacționat. SUA a anunțat sancțiuni împotriva celor două regiuni, iar Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Boris Johnson, premierul Marii Britanii, au transmis mesaje prin care condamnă decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk.

Printr-un comunicat, Palatul Elysee a transmis că Vladimir Putin se află într-o derivă ideologică, a avut un discurs paranoic, și a făcut o alegere clară de a-și încălca angajamentele, nerespectându-și cuvântul dat lui Emmanuel Macron.