Vești proaste pentru românii cu centrale termice. Ce îi așteaptă din luna aprilie

Românii cu centrale termice de apartament se vor confrunta cu o creștere a prețurilor la facturi începând din luna aprilie.

Acestea sunt previziunile specialiștilor în Energie pentru următoarea perioadă care anunță noi scumpiri ale gazelor naturale.

Vești proaste pentru cei care au centrale termice
Ce îi așteaptă, din aprilie 2022, pe românii care au centrale termice de apartament. Potrivit datelor transmise de către Institutul Național de Statistică, preţul gazelor naturale a ajuns la populaţie cu 61% mai scump în ianuarie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În aceste condiții, specialiștii în Energie nu au vești bune pentru cei care au centrale termice de apartament.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a declarat, la Antena 3 că urmează noi scumpiri ale gazelor naturale în următoarea perioadă, iar apogeul scumpirilor va fi în luna aprilie.

Vom vedea noi scumpiri ale gazelor naturale în perioada ce urmează, spre sfârşitul lunii februarie, în martie, cu un apogeu în luna aprilie, pentru că foarte mulţi consumatori casnici vor schimba contractele pe un alt preţ, cu atât mai mult cu cât nu există deocamdată noi reguli privind plafonarea preţurilor sau compensarea facturilor, a declarat Dumitru Chisăliţă, potrivit Antena 3.

Facturi cu 700% mai mari la gaze naturale
Același specialist a arătat că sunt români care au plătit facturi de 600% sau chiar 700% față de prețurile din ianuarie 2021 și că media pentru consumatorul casnic este de 150 – 200% creștere în ianuarie 2022 față de ianuarie anul trecut.

Reamintim faptul că prețurile la gaz și electricitate au fost plafonate de la 1 februarie 2022. De asemenea, guvernanții au decis creșterea limitei de consum. Facturile greșite vor fi stornate și corectate.

Liderii coaliției au căzut de acord asupra prețului de 0,8 lei pe kW, cu o creștere a consumului de la 300 la 500 de kWh. În același timp, plafonul la gaz a scăzut de la 0,37 la 0,31 lei pe kW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile a crescut de la 1.000 la 1.500 de kW.

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări românilor că toate facturile emise greșit, cu sume uriașe, vor fi stornate și retrimise fără ca beneficiarii să fie nevoiți să plătească penalități, sau, în cel mai rău caz, să fie debranșați.