Arborele Paulownia crește 20m înălțime în doar 3 ani. De ce are nevoie plantația care poate aduce profit de mii de euro

Arborele Paulownia este originar din China și este un copac de esență tare. Arborele s-a numit, pentru început, pavlovnia, dar modul în care i s-a scris numele s-a schimbat. Așadar, noul nume i s-a dat în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica țarului Pavel I al Rusiei.

Deși, în România, sunt recomandate doar cinci specii ale arborelui, există, în total, 25 de specii plantate în toate colțurile lumii.

De ce condiții are nevoie arborele Paulownia pentru plantare
Una dintre condițiile foarte importante de care fermierii care își doresc să planteze arborele Paulownia trebuie să țină cont este legată de sol. PH-ul solului trebuie să se încadreze între 4,5 și 7. Un alt factor important este legat de gradul de umiditate.

Arborele Paulownia necesită multă apă, așa că, dacă anul este secetos, atunci va fi nevoie de udarea fiecărui copac în parte cu 7-8 litri de apă pe zi. Copacul poate fi cultivat pe orice tip de sol care nu are stâncă la o adâncime de șase metri. De asemenea, nivelul pânzei freatice trebuie să fie de sub doi metri.

Lucrările de pregătire ale terenului înainte de plantare sunt cele de bază. Acesta necesită arare, discuire, grapare și folosirea erbicidului împotriva buruienilor. Arborii trebuie plantați la o distanță de patru metri unul de celălalt.

Arborele Paulownia ajunge la maturitate după doar trei ani, dar poate avea nevoie de mai mult timp dacă nu are la dispoziție condițiile necesare. Costul aproximativ al unei investiții este de 2000 de euro pe hectar, putând să se ajungă la un profit de până la 30.000 de euro pe hectar.

Arborele Paulownia poate ajunge la 20 de metri înălțime, dar poate fi recoltat atunci când are deja șase metri înălțime. Copacul are un aspect neted, motiv pentru care este des utilizat în confecțioarea mobilei de lux și a instrumentelor muzicale.

În 2011, Paul Basoc a înființat la Bistrița prima afacere cu Paulownia din România. ”Pot să spun că am adus Paulownia la noi în țară ca și cultură agricolă, ca și plantă energetică. Această specie exista la noi încă din 1973, însă doar cu întrebuințări ornamentale, nicidecum pentru producția de biomasă sau cherestea”, explică proprietarul afacerii Paulownia Online. El recunoaște că notorietatea plantei a fost cel mai mare dușman al plantațiilor de Paulownia în România. ”Eu văzusem deja exploatații mari în Germania, Ungaria sau în Spania – țara cu cele mai mari suprafațe din UE. La noi lumea a fost mai reticentă la început. E de înțeles: există 28 de soiuri de Paulownia, iar cele care existau la noi nu se pretau la exploatații agricole pe suprafețe extinse”, explică Basoc. De altfel, bistrițeanul și-a înființat propria pepinieră cu laborator și, în funcție de zona în care se înființează plantația, comercializează soiul care se pretează la condițiile de acolo. Înființarea unui hectar de plantație de Paulownia reprezintă o investiție în sine, iar secretul pentru a avea cheltuieli minime este de a opta pentru plantarea de primăvară – în lunile aprilie, mai, iunie, cel tâziu începutul lui iulie. ”Plantația poate fi înființată primăvara sau toamna, fără diferențe pentru viabilitatea culturii, însă cu o diferență în însă costul materialului săditor – mai ieftin la început de an, când se pot pune plăntuțe de 20 de centimetri, în timp ce toamna plantăm material deja lemnificat – ca niște butași.

Din acest motiv, costul nostru de a produce materialul pentru primăvară este mai mic, iar prețul pentru înființarea unui hectar de Paulownia este de 1.500 de euro. Toamna, prețul pentru aceeași lucrare este de 2.900 de euro”, explică Paul Basoc, conform Agrointeligenta diferența de preț în funcție de sezonul de plantare. Pe un hectar de teren agricol se plantează 600 de bucăți de răsad pentru arborii cultivați pentru cherestea, iar manopera de plantare este gratuită. ”Preferăm să asigurăm noi plantarea pentru că oferim și asigurare pentru primul an. Fiecare răsad care nu prinde este înlocuit pe cheltuiala noastră, așa că este și interesul firmei să meargă totul bine”, explică Basoc care menționează că suprafața minimă pe care firma sa execută plantări este de jumătate de hectar. Odată plantat, arborele Paulownia crește văzând cu ochii. Aproape la propriu. Încă din primul an, plăntuța de 20-30 de centimentri atinge înălțimea medie de 3 metri. În cazuri fericite, precum cel al unui fermier din Dolj, planta a atins 3,8 metri în doar 6 luni.

”Întreținerea plantației este esențială. Prin intermediul pozelor trimise de clienți, noi monitorizăm lunar cultura. Se fac și lucrări de întreținere, cu costul rezonabile. Astfel, Paulownia are nevoie de fertilizare – costă 200-300 de lei/an, de două prășiri pe an și de toaletare aproape lunară a arborilor. Totodată, irigarea este esențială, iar noi punem la dispoziția clienților un sistem inovator al cărui cost se ridică la 600 de euro/ha și pe care îl montăm gratuit când înființăm cultura”, explică Paul Basoc care sunt lucrările agricole ce trebuie făcute pe o exploatație de arbori Paulownia.

Mierea de Paulownia, un produs de lux
Mierea de Paulownia are o culoare deschisă și un gust intens, aromat, cu multe proprietăți vindecătoare. Aceste beneficii sunt datorate substanțelor biologic active din flori.

Mierea poate fi folosită ca medicament împotriva bronșitei, ajută la îmbunătățirea digestiei și a afecțiunilor respiratorii. Specialiști susțin că se pot produce 700 de kilograme de miere la hectar, având un preț destul de mare.