Calendar ortodox 17 februarie 2022. Ce sfânt sărbătorește astăzi Biserica Ortodoxă

Calendar ortodox 17 februarie 2022. Care sunt sfinții sărbătoriți de Biserica Ortodoxă, joi, 17 februarie. Cel mai mare dintre aceștia este Sfântul Mucenic Teodor Tiron despre care se știe că a dobândit cununa mucenicească în anul 306, în timpul persecuției pornite împotriva creștinilor de către împărații Maximian și Maximus.

Calendarul ortodox al zilei de joi, 17 februarie 2022
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește anual pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare, cunoscută și sub numele de Sâmbăta Sfântului Teodor sau sâmbăta colivelor.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, prăznuit de Biserica Ortodoxă, joi, 17 februarie, a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, în vremea împăraților romani Maximian și Maximin.

Tradiția spune că acest mare sfânt era originar din cetatea Mialon, din Amasia, și a fost ales în oastea imperială, care era cea mai de seama dintre toate.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron

Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.

Tot în această zi sunt pomeniți și următorii sfinți: Sfânta Mariamna, sora sfântului Apostol Filip, Preacuviosul Auxiviu, Preacuviosul Teostirict, Sfântul Mina Calicheladul, Sfântul Ierarh Ermoghen, Patriarhul Moscovei, Cuviosul Salaman. De asemenea sunt cinstiți Împărații Marcian și Pulcheria, împreună cu Sfântul Mucenic Teodor Vizantiul.

Când începe Postul Paștelui în 2022
Paștele este sărbătorit în fiecare an la o dată diferită. În 2022, Paștele Ortodox va avea loc în ultima săptămână din luna aprilie (24 aprilie), în timp ce Paștele Catolic va fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme (17 aprilie).

Acestea fiind spuse, Postul Paștelui pentru credincioșii ortodocși va începe pe 7 martie și se va încheia pe 23 aprilie. Pe de altă parte, la catolici, Postul Paștelui se va desfășura în perioada 28 februarie – 16 aprilie 2022.

Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an.