Ordonanța privind impunerea măștii de protecție în spații deschise este neconstituțională. Ce spune Raed Arafat

Ordonanța privind impunerea măștii de protecție în spații deschise este neconstituțională.Curtea constituțională a anunțat marți, că ordonanța de urgență din 2020 este neconstituțională. CCR a declarat că aceasta este neconstituțională din motive care tin de procedura legislativă, și nu de fond. Ce au declarat ministrul Sănătății și Raed Arafat.

Ordonanța privind impunerea măștii de protecție în spații deschise este neconstituțională. Ce spune Raed Arafat
Autoritățile nu vor mai impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemunca fără acordul salariatului in stare de alertă, după ce Curtea Constituțională a anunțat, marți, că Ordonanța de urgență din 2020 este neconstituțională. Un alt efect al deciziei CCR este că toate amenzile primite de cetățeni pentru faptul că nu au purtat mască de protecție în aer liber și au fost contestate în instanță vor fi anulate dacă până la publicarea deciziei instanța nu a pronunțat nicio decizie. CCR a declarat neconstituțională în ansamblu ordonanța de urgenta 192 din noiembrie 2020, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Alexandru Rafila a declarat că decizia luată de CCR trebuie respectată, dar că masca de protecție va trebui folosită în continuare în spațiile închise. Cu toate astea, ministrul Sănătății a făcut apel la responsabilitatea cetățenilor și a spus că nu o lege ar trebui să îi determine pe români să conștientizeze faptul că masca îi protejează de îmbolnăvire.

„Decizia CCR trebuie respectată. Mai e într-o lege care se referă la urilizarea măștii in interior, rămâne valabilă. Odată cu publicarea hotărârii CCR, utilizarea măștii în spațiul public nu mai obligatorie.Utilizarea măștii are un scop de protecție, când e transmiterea intensă a virusului. Recomand când e aglomerație, în mijloacele de transport”, a spus el, la Antena 3.

Totodată, Rafila a spus că masca poate să prevină mai mult decât vaccinul în condițiile actuale. „Încă avem transmitere comunitară. Dacă nu o să o mai avem în următoarele săptămâni, am fi renunțat oricum la mască. Din punct de vedere rațional, nu cred că ar trebui să constituie un impedient să poarte cineva masca. Masca împiedică transmiterea bolii poate mai mult decât vaccinul”, a mai spus acesta. În ceea ce privesc măsurile de relaxare, acestea vor fi luate când numărul de cazuri de la ATI va fi în scădere constantă.

Ce spune Raed Arafat, după decizia CCR
Curtea Constituțională a României a decis că masca purtată afară nu e constituțională, iar Raed Arafat a avut primă reacție. Conform acestuia, ar fi vorba de o problemă procedurală, dar măsurile vor fi în continuare valabile în perioadă următoare, până când decizia va fi publicată în Monitorul Oficial.

„Deci decizia într-adevăr privește procedura prin care s-a adoptat Ordonată. Avizul Consiliului Legislativ este consultativ, dar obligatoriu să fie luat, asta e clar, e o problema procedurală.Până se publică decizia CCR, măsurile rămân valabile.După ce se publică, mai sunt 45 de zile de corectare, timp în care se suspendă aplicarea lor, după care se anulează complet.La acest moment măsurile rămân valabile. Când se publică nu mai purtăm în exterior, dar în spații închise și transportul în comun rămâne valabilă purtarea măștii”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.