Calendar ortodox 14 februarie 2022. Trei sfinți sărbătoriți de credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 14 februarie 2022. Săptămâna începe cu prăznuirea a trei mari sfinți care și-au dedicat viața credinței în Mântuitorul Iisus Hristos.

Este vorba despre Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam. Astăzi se rostește Rugăciunea zilei de luni, precum și Troparul Cuviosului Auxentiu.

Ce spune Tradiția despre Sfântul Auxentie, sărbătorit pe 14 februarie
Conform Tradiției, Cuviosul Auxentiu a fost nobil la curtea împăratului bizantin Teodosie cel Mic. Acesta a ales să îmbrace haina monahală și s-a retras pe un munte, lângă Calcedon. Mai târziu acel munte avea să-i poarte numele. Cea mai mare dorință a sa era să rămână ascuns de ochii oamenilor, pentru a se putea ruga în liniște și pace. La un moment dat a fost descoperit, iar de atunci oamenii au început să vină la el cu bolnavi spre a-i vindeca.

Sfântul Cuvios Auxentiu a vindecat orbi, leproși, ologi și demonizați. Proceda în așa fel încât oamenii să nu-i atribuie lui minunile și îi întărea în credință, cerându-le să se roage împreună cu el pentru persoana care era bolnavă.

Citește luni, 14 februarie, Troparul Cuviosului Auxentiu
În această sfântă zi de luni, aprinde o lumânare și rostește cu voce tare, după Rugăciunile Începătoare și Rugăciunea zilei de luni, Troparul Cuviosului Auxentiu. Îți va da putere pentru a începe o nouă zi de lucru, cu gânduri bune și încredere în reușite.

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, parintele nostru Auxentiu; si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere; slava Celui ce te-a incununat pe tine; slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Este important de menționat că tot pe 14 februarie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește și pe următorii sfinți: Cuviosul Maron, Cuviosul Avraam, Sfântul Filimon și Cuviosul Gheorghe.

Până la finalul lunii februarie, credincioșii ortodocși mai au două sărbători marcate în calendar cu o cruce neagră. Este vorba despre Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (24 februarie) și Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman; Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul (28 februarie).