Sorin Cîmpeanu despre închiderea școlilor: “E dramatic să le treci în online fără a fi pregătite”

Sorin Cîmpeanu a participat la reuniunea miniștrilor Educației din Uniunea Europeană unde s-a vorbit și despre contextul actual și trecerea la școala online. Tema principală a evenimentului, organizat de Președinția franceză a Consiliului UE la Strasbourg, a fost „Tinerii europeni ca actori cu drepturi depline în Europa – pentru o Europă mai verde și mai durabilă”.

Sorin Cîmpeanu: E dramatic să le treci în online fără a fi pregătite
Ministrul Sorin Cîmpeanu a subliniat importanța educației și a dat exemplul Franței, care în perioada crizei sanitare a mers pe principiul: școlile se închid ultimele și se deschid primele.

Din această perspectivă, nimic nu este mai dramatic decât să fii nevoit să închizi școlile sau să le treci în online fără a fi pregătite, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

În cadrul evenimentului prilejuit de lansarea Anului european al tineretului, miniștrii au discutat despre neajunsurile predării generalizate online în raport cu prezența fizică, și au concluzionat că predarea online a fost doar o alternativă temporară la închiderea totală a școlilor.

Miniștrii prezenți la eveniment au salutat demersul autorităților române de introducere, în programul pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, a unei săptămâni dedicate activităților practice pentru educație de mediu, intitulată „Săptămâna Verde”.

Măsuri importante pentru elevi
Ministrul Educației a spus din start că nu va fi de acord cu inițiativa părinților de a a vota pentru notele elevilor și că va insista pe creșterea cuantumului burselor școlare. De asemenea, Sorin Cîmpeanu are în vedere reducerea abandonului școlar și vrea să extindă programul Masca în școală.

În acest fel vom reduce abandonul scolar, iar daca in paralel vom extinde si programul “Masa in Scoala”, masa face diferenta dintre a-ti trimite, sau nu, copiluil la scoala. Daca in paralel avem si subventiile pe achizitii de echipamente, IT, sportive, tabere, daca vom reusi sa avem si microbuze, atunci avem sansa reducerii abandonului scolar, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a mai spus că numărul infectărilor din rândul elevilor și al angajaților din școli s-a dublat de la ultima raportare. S-a ajuns, altfel, la 27.000 de elevi și preșcolari, la care se adaugă peste 7.000 de angajați din școli și grădinițe.

Datele furnizate de minister pentru aceasta săptămână arată că cei mai mulți elevi infectați sunt în București (4994), Cluj (2081) și Timiș (1984). Începând de luni, 31 ianuarie 2022, peste 100 de instituții de învățământ vor trece în regim online.