Alexandru Rafila, despre închiderea școlilor. Când trec elevii la cursurile online

În ultima perioadă, situația din țara noastră a devenit una din ce în ce mai dificilă. Conform ultimelor date, numărul de infectări este într-o continuă creștere, iar autoritățile sunt îngrijorate de ceea ce va urma. Specialistul Alexandru Rafila a vorbit și despre când se vor închide școlile și pragul care trebuie atins pentru ca elevii să treacă în online.

Când se închid școlile
Situația de la noi din țară este una extrem de dificilă. Numărul de infectări este în continuă creștere și sunt atinse mereu noi recorduri în ceea ce privește cazurile noi din fiecare zi. Autoritățile sunt alarmate și oamenii de asemenea și se gândesc că școlile se vor închide din nou.

Alexandru Rafila a vorbit despre acest aspect, explicând când se va ajunge în situația ca elevii să facă din nou ore online. Specialistul a explicat că numărul de paturi pentru bolnavii Covid ocupate în spitale s-a dublat în ultimele zile, dar nui se poate pune problema de închiderea școlilor în toată țara. Această măsură va putea fi adoptată abia atunci când va fi atins pragul de 75% din capacitatea de locuri la din spitalele din România.

„Când am început noi această activitate, pe 16 ianuarie, aveam peste 16% din paturile alocate, din cele 25.000, am ajuns la 32%, deci practic o dublare a ocupării număului de paturi în timp de 11 zile, dar ne aflăm departe de cifra care duce automat la închiderea școlilor, de 75%”, a declarat Alexandru Rafila.

Tot de la Alexandru Rafila aflăm că locurile din spitalele pentru copii sunt ocupate în proporție de 44,5%, pentru că situația s-a agravat. Gradul de spații ocupate de la Terapie Intensivă a crescut de la 25% la 37%, iar gradul de ocupare al paturilor de Terapie Intensivă pentru copii este la 12%.

De la celebrul specialist mai aflăm și că situația în ceea ce privește tulpina Delta este tot dificilă. Chiar dacă acum Omicron este cea mai mare amenințare, Delta reprezintă încă 20-25% din îmbolnăviri.

Primul județ care urmează să intre în online
Spre deosebire de alte zone, situația este mai dificilă în Cluj, unde numărul de infectări a explodat. Conform specialiștilor, Clujul este județul din România cu cea mai mare rată de ocupare a paturilor din spitale pentru pacienții cu coronavirus.

Astfel, când rata de 75% va fi atinsă, elevii ar putea trece în online. Județul Cluj ar putea fi primul în care se desfășoară activitatea educativă în mediul online, conform premierului Nicolae Ciucă.